Home

Achtergrond 302 x bekeken 9 reacties

Varkensboer wil compensatie voor verdovingsbox

Varkenshouders staan op het punt te beginnen met het onder verdoving castreren van biggen. Maar ze hebben nog steeds geen garantie dat ze de investering voor de speciale box waarin de beertjes worden verdoofd, terugzien.

Volgens afspraak zouden ze 1 juli beginnen met het onder verdoving castreren, zodat er per 1 januari 2009 vlees van verdoofd gecastreerde varkens in de schappen van de supermarkten ligt. De supermarkten hebben daarom gevraagd, maar nu het erom gaat afspraken te maken om de zeugenhouders te compenseren, geven ze niet thuis, aldus Annechien ten Have, voorzitter LTO varkenshouderij.

"Verre van dat'', reageert een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelen. "We hebben al eerder laten weten meer te willen betalen voor vlees van verdoofd gecastreerde biggen. Wat LTO nu beweert, is bezijden de waarheid. Alle eindafnemers van varkensvlees hebben gezegd, we vergoeden de investering van de sector'', aldus de woordvoerder van het CBL dinsdagavond.

De laatste praktijkproeven met de zogenaamde CO2-box waarin boeren zelf de biggen verdoven, worden deze week afgerond. "Wij hebben ons deel van de afspraken ingevuld, nu moeten we het eens worden over de vergoeding. Het CBL wil het via de normale handelspraktijk regelen, maar via de prijs van het vlees komt de vergoeding niet vanzelf bij de varkensfokkers. De tijd dringt. Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen'', aldus Ten Have.

Eind 2007 tekenden LTO Nederland, de vleesverwerkende industrie en de organisatie van supermarkten een intentieverklaring over het verdoofd castreren van biggen per 2009. Mannelijke biggen worden in Nederland gecastreerd om te voorkomen dat het vlees bij het bereiden een vieze lucht geeft. Tot nu toe gebeurt het castreren onverdoofd maar de weerstand hiertegen neemt toe. De Tweede Kamer wil er van af en ook boeren geven al langer aan dat ze van de onaangename klus af willen. Daar komt bij dat niet-gecastreerde varkens efficiënter voedsel omzetten in vet.

De Dierenbescherming maakt zich zorgen of de vaart wel in het project blijft. Directeur Frank Dales signaleert dat de voortgang lijkt te stagneren op het punt van de compensatie voor de varkensboeren. Hij vindt het onaanvaardbaar als de afgesproken data niet worden gehaald. "In dat geval zal ik in overleg met het ministerie van Landbouw treden om te bezien hoe wij de zaak kunnen vlottrekken.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frans

  Beste collega varkensvermeerderaars, ga er maar vanuit dat zoals altijd wij de kosten weer mogen dragen. Voordat een evt compensatie vanuit de consument in onze portemonnee terecht komt is deze geheel verdampt. Het moet namelijk over teveel schijven lopen (grossier, slachterij, mester en evt nog een overijverig produktschap) zodat er niets meer overblijft op de plaats waar de kosten worden gemaakt. Bovendien vind ik het geen prettige gedachte dat een verdovingsbox ook nog gevaarlijk kan zijn voor de biggen en de mensen in de stal. ( of zijn er toch nog varkensboeren zat volgens de onderzoekers ! ) Veel beter is om in te zetten op het stoppen met castreren. Maak daar serieus werk van als sector en zeur niet alleen over de onmogelijkheden. Er zijn ook grote voordelen (dierwelzijn, arbeidsgemak, betere groei en vc). De mogelijkheden zijn er, met name als er wat jonger geslacht wordt en er proeven op het slachthuis worden gedaan. Maar willen de slachterijen dit wel ??? Zij verschuilen zich achter onze oosterburen. Steek daar a.u.b. alle energie in heren en dames belangenbehartigers. Toon eens ballen op dit punt. Ook de sector zelf !!!

 • no-profile-image

  z

  Overheid kom eens over de brug met die vergoeding voor de fokkers er is ook geen geld om hierin te investeren.
  De blauwtong enting word ook vergoed en de arbeid hiervoor ook en daar houden de rundveehouders ook nog geld aan over belachenlijk!

 • no-profile-image

  alfred

  Laten we maar zo snel mogelijk stoppen met het castreren. Dat is voor iedereen beter. (minder arbeid, geen gevaar voor mens en dier door co2, betere groei en beter dierwelzijn door het verminderen van het aantal ingrepen) Men kan het geld dat geinvesteerd wordt in ontwikkeling van co2 boxen beter benutten voor geurdetectie in het slachthuis.

 • no-profile-image

  wilma

  Ik ben het helemaal eens met Frans, de Peel. Gewoon stoppen met castreren en dan wel Europees.

 • no-profile-image

  C

  Ach het is maar dat iedereen zich weer ergens druk over kunnen maken,nou ik kan je vertellen varkensboeren die kunnen zich indd druk maken weer meer kosten erbij en we hebben al zoveel regelsen kosten die er de afgelopen jaren bij gekomen zijn en dan vinden ze het gek dat er zoveel varkensboeren mee ophouden ja je moet vaak wel het is gewoon niet meer te doen zo.
  en die Mevr Timmer moet maar eens een lekker stukkie vlees etenn daar zal ze van opknappen ze weet toch niet waar ze over praat de muts.maar goed we zullen maar weer afwachten wat ons WEER wordt opgelegd.
  een vrouw van een varkensboer

 • no-profile-image

  melkveehouder

  z.z. ,ewoon ergerlijk jouw uitspraak over de rundveehouder/blauwtong. Je mag de winst van mij 10 keer hebben, dan ben je in één keer failliet. Ik gun niet vlug iemand zoiets maar.........

 • no-profile-image

  varkensboer

  varkensboeren staan te wachten om met verdooft te casteren er is geen boer die staat te wachten om verdooft te casteren want het kost tijd en geld en wie zal dat betalen en als we zitten te wachten op verdooft te casteren dan krijgen we allemaal beertjes

 • no-profile-image

  erin

  Stoppen met castreren beter voor het welzijn ?? Als je de voorlopers hebt geleverd, dan begint de ellende !! Rangordegevechten !! Ze dekken elkaar gewoon dood. Denk toch eens beter na voordat je zoiets zonder kennis van zaken roept. Gewoon castreren, met of zonder verdoving. Trouwens als je op DL levert geldt deze regel niet, dus......

 • no-profile-image

  z

  wij als varkens houderij hebben al zoveel ziektes overwonnen, prrs,aujesky,circo,enz, deze entingen moeten wij ook zelf betalen en dit heeft ons ook veel geld gekost veel meer als in de rundveehouderij dit noemen ze bedrijfsrisico maar als jij dit anders ziet ook goed.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.