Home

Achtergrond 483 x bekeken 9 reacties

VWA zoekt dringend dierenartsen

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft dringend veertig dierenartsen nodig.

De organisatie is gisteren met een campagne begonnen om toezichthoudend dierenartsen voor diverse regio’s te werven. De VWA kwam eind januari negatief in het nieuws, nadat er een intern conceptrapport over het gebrekkige toezicht van de VWA op straat kwam te liggen. Een maand later onderschepte de Partij voor de Dieren een interne brief van topambtenaar André Kleinmeulman van de VWA aan het ministerie van volksgezondheid. Daarin beschrijft Kleinmeulman in niet mis te verstane bewoordingen wat er allemaal schort aan de dienst.

Landbouwminister Gerda Verburg nam onmiddellijk maatregelen, maar volgens Frans van Knapen, hoogleraar diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, heeft de VWA zich vooral gericht op productie en te weinig op bij- en nascholing van veeartsen. "De dierenarts wordt goed opgeleid, maar is niet zondermeer geschikt om het brede scala aan taken uit te voeren. Bijscholing en deze onderhouden met nascholing, zijn van eminent belang", zegt hij in een artikel op de opiniepagina van deze krant.

"Binnen de VWA heeft het vooral hieraan geschort. De aandacht was vooral gericht op productie. Het betekent meer scholing en meer dierenartsen. Dat staat haaks op de wens van de sector voor efficiëntie en kostenbesparing", aldus Van Knapen.
"Het blijft een spanningsveld dat kritisch moet worden bewaakt. Wel moeten we ons beseffen dat de dierenarts niet het probleem is, maar de oplossing", zegt Van Knapen.

Marijke Buijs

Laatste reacties

 • no-profile-image

  exkeurmeester

  Er zal nog een keer een extern bureau moeten kijken naar de structuur binnen de organisatie.
  Geen kringen, maar divisies, dus een centrale aansturing.
  Zo snel mogelijk naar de werkvloer, met zo min mogelijk tussen schakels.
  Centraal laboratorium, er draait nl al een koerriersdienst.
  Managers als teamleiders. Dierenartsen op de werkvloer.
  Geen vrijheid blijheid meer, er kan nl veel meer gedaan worden.

 • no-profile-image

  N.I.Sifallor

  Het VWA heeft in al zijn wijsheid besloten de keurmeesters met een praktijk-achtergrond, in te ruilen voor dierenartsen.
  Gevolg: kosten per kwartier van € 18 naar € 40.
  Daarmee stijgen alleen al de controlekosten per jaar voor kleine zelfstandige slagers ongeveer € 1000
  Weer een stapje dichterbij het doel: Alleen nog grote, beter controleerbare slachthuizen.

 • no-profile-image

  Nuchtere kijker

  Ex.keurmeester,

  Er zit veel waarheid in je woorden!
  Maar hoe pakken we dit nou aan???
  Hoe doorbreken we deze cultuur??
  Hoe zorgen we ervoor dat de gevestigde orde eruitgetrapt wordt en vervangen wordt door wel betrokken mensen???

  Hoe, hoe hoe???????

 • no-profile-image

  slager

  nou varkenshandel we zullen nog wel wat hoog opgeleide buitenlandse dierenartsen krijgen die geen woord nederlands in taal en geschrift kunnen want al maken ZIJ een fout krijgen de bedrijven toch de schuld
  geef mij de ouderwetse keurmeester maar terug die heeft tenminste verstand van vee en van vlees i.p.v. een congoleese dierenarts die het verschil niet zit tussen een kip en een struisvogel en dat voor ruim 40EURO PER KWARTIER

 • no-profile-image

  Nuchtere kijker

  ZOLANG ER NIET INGEGREPEN WORDT IN DE HEERSENDE BEDRIJFSCULTUUR VAN HET VWA, BLIJFT HET EEN ONBETROUWBARE EN ARROGANTE INSTANTIE.

 • no-profile-image

  pete

  Hallo "slager", je bent zeker nog nooit over de grens geweest. Over de rest van de wereld zitten veel goed opgeleide mensen die harder willen werken voor minder geld als de verwende Nederlanders. En een Congolese veearts zal eerder het verschil weten tussen een kip en een struisvogel als een Nederlandse veesarts. Het zou je sieren als je in het vervolg niet praat als een kip zonder kop of je kop in het zand steekt als een struisvogel.

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  pete for president

  the best is yet to come

 • no-profile-image

  Varkenshandel

  Het is natuurlijk een buitenkans voor Dieractivisten. Vaak hebben ze wel een opleiding maar geen fatsoenlijke baan. Ik hoop dat er wel even wordt nagedacht als daar mensen voor worden aangenomen. Het is ook wel begrijpelijk dat niet iedere dierenarts zit te springen om een "klepkeuringen" te mogen of moeten doen.(6 kwartier naast een veewagen je staan te vervelen, daar zijn vakmensen bezig om dieren op te laden en daar is niets bijzonders aan te zien). Ook als werkgeven is VWA niet altijd de betrouwbaarste werkgever geweest, wel jammer, het kon anders !

 • no-profile-image

  exkeurmeester

  Heel veel ware reacties uit de praktijk. Toeval dat de pvdd een rapport onderschepte en doorspeelde naar Verburg?????
  Nee hoor, de VWA kampt met structureel geld tekort, er moest enorm gesanneerd worden of meer geld van Verburg.
  Het wordt dus meer geld van Verburg.
  Wat is er mis met de VWA?
  Er is te veel overhead, dwz er zitten teveel mensen die niet direkt produktief zijn, maar bezig met het controleren wat een collega heeft gedaan, of nog moet doen.
  Verder hebben ze de goedkopere keurmeester vervangen door slecht nederlands sprekende dierenartsen.
  Er wordt van dierenartsen verwacht dat ze managements taken vervullen, daar is een dierenarts niet voor.
  Verder verzand de VWA in een vergadercultuur, omdat de juiste kennis vaak van een sektor vaak ontbreekt.
  Het is net als bij de meeste overheidsdiensten, de meeste medewerkers zijn onvoldoende betrokken bij hun werk om de schouders eronder te zetten. En diegene die dat wel wil wordt al snel teruggefloten.
  Ik kan het weten, ik heb er jaren gewerkt.
  ex.keurmeester

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.