Home

Achtergrond 238 x bekeken 3 reacties

Uitzendbureaus verwachten minder Poolse migranten

Nederlandse uitzendbureaus verwachten dat de groei van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen volgend jaar voorbij is.

Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU).

De brancheorganisatie waarschuwt dat dit in verschillende sectoren tot problemen zal leiden. "Als we de Polen niet hebben, kunnen we de hele land- en tuinbouwsector wel dichtgooien'', aldus een woordvoerder van de ABU.

Toenemende economische groei in de thuislanden, concurrentie van andere West-Europese landen en problemen met de huisvesting van de arbeidsmigranten maken Nederland minder populair. Volgens de uitzendbureaus leidt dit niet alleen in de agrarische sector tot personeelstekorten, maar ook in de metaalindustrie en de bouw.

Bijna de helft van de ondervraagde uitzendbureaus verwacht dat de toestroom van migranten uit Midden- en Oost-Europese landen, vooral uit Polen, volgend jaar gelijk zal blijven of zelfs zal afnemen. De uitzendbureaus zijn de belangrijkste werkgevers voor arbeidsmigranten in Nederland. Per jaar helpen zij ruim 27.000 Polen en meer dan 4.000 migranten uit andere landen in Midden- en Oost-Europa aan werk.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  recht

  Schandalige behandeling Poolse uitzendkrachten
  06 JUN 2008

  Ongeveer 25 Poolse uitzendkrachten die werkzaam zijn bij het glastuinbouwbedrijf Aardse uit Sappemeer, worden op schandalige wijze behandeld door de uitzendbureaus Victory en World@Work uit Veendam. Deze uitzendbureaus maken zich schuldig aan tal van overtredingen van de cao en de wet op het inlenen van uitzendkrachten. Dat meldt het CNV vandaag op haar website.

  Zowel de uitzendbureaus als de inlener maken volgens het CNV misbruik van het gebrek aan kennis van de Nederlandse arbeidswetgeving. Als klap op de vuurpijl heeft Aardse onlangs een Poolse uitzendkracht op straat gezet die naar hun idee de zaak aanhangig heeft gemaakt bij CNV Dienstenbond.

  Het glastuinbedrijf Aardse werkt op permanente basis met een groep Poolse uitzendkrachten. Omdat er volstrekte onduidelijkheid bleef bestaan over hun rechten besloot de groep CNV Dienstenbond in te schakelen.
  CNV Dienstenbond constateerde een groot aantal overtredingen van de cao en de wetgeving rondom het inlenen van uitzendkrachten. Namelijk:

  Voor een aantal Poolse uitzendkrachten is van rechtswege een vast contract ontstaan terwijl de uitzendbureaus Victory en World@Work dat recht proberen te ontnemen door de werknemers van het ene naar het andere uitzendbureau over te plaatsen.
  Er is niet voldaan aan de verplichting het loon door te betalen bij uitzendkrachten die al langer dan 78 weken werkzaam zijn. In strijd met de Wet krijgen zij alleen de gewerkte uren betaald.
  Er wordt te weinig loon betaald.
  Er is waarschijnlijk langdurig geen pensioenpremie afgedragen.
  Een aantal reserveringen (circa 10% van het loon) zijn niet betaald.

  De CNV Dienstenbond zegt dat het met de eigenaar van de uitzendbureaus Victory en World@Work geen zinnig gesprek kunnen voeren om de situatie te verbeteren. Sterker nog; Aardse heeft samen met de eigenaar van de uitzendbureaus de Poolse uitzendkracht buiten de deur gezet die zij als aanstichter van de kwestie beschouwen. CNV-bestuurder Siegbert van der Velde: ''Het is een grof schandaal. Het signaal dat men afgeeft is dat Poolse werknemers die voor hun rechten opkomen er onherroepelijk uit worden geschopt. De rest is nu erg bang. Het is mond houden of wegwezen. Aardse en de eigenaar van de uitzendbureaus verschuilen zich achter elkaar als het er om gaat wie de verantwoordelijkheid hiervoor draagt.''
  ''Wij zullen op geen enkele wijze accepteren dat deze mevrouw [de ontslagen uitzendkracht] bij het grof vuil wordt gezet omdat ze voor haar rechten en die van haar landgenoten opkomt'' zegt Van der Velde. "Mevrouw heeft recht op doorbetaling van loon en dat zullen we ook vorderen. Daarnaast zullen we de zaak neerleggen bij de SNCU (controleorgaan voor de uitzendbranche). Op grond van de cao zijn zowel de uitzendbureaus als de inlener aansprakelijk voor de vorderingen. Beide zullen op termijn heel veel nadeel ondervinden van hun handelwijze".

 • no-profile-image

  groot

  7 juni 2008

  De uitzendbureaus Victory en World@Work uit Veendam maken zich schuldig aan tal van overtredingen van de cao en de wet op het inlenen van 25 Poolse uitzendkrachten. De Polen zijn werkzaam bij glastuinbouwbedrijf Aardse uit Sappemeer.

  Dat meldt het CNV op haar website. Zowel de uitzendbureaus als de inlener maken volgens de vakbond misbruik van het gebrek aan kennis van de Nederlandse arbeidswetgeving. Als klap op de vuurpijl heeft Aardse onlangs een Poolse uitzendkracht op straat gezet, waarvan het glastuinbouwbedrijf vermoedde dat die de zaak aanhangig heeft gemaakt bij de CNV Dienstenbond.

  Overtredingen cao en wetgeving
  Aardse, een orchideeënkweker die vooral levert aan Ikea, werkt op permanente basis met een groep Poolse uitzendkrachten. Bij nader onderzoek constateerde CNV Dienstenbond een groot aantal overtredingen van de cao en de wetgeving rondom het inlenen van deze uitzendkrachten.
  - Voor een aantal Poolse uitzendkrachten is van rechtswege een vast contract ontstaan terwijl de uitzendbureaus Victory en Wold@Work dat recht proberen te ontnemen door de werknemers van het ene naar het andere uitzendbureau over te plaatsen.
  - Er is niet voldaan aan de verplichting het loon door te betalen bij uitzendkrachten die al langer dan 78 weken werkzaam zijn. In strijd met de Wet krijgen zij alleen de gewerkte uren betaald.
  - Er wordt te weinig loon betaald.
  - Er is waarschijnlijk langdurig geen pensioenpremie afgedragen.
  - Een aantal reserveringen (circa 10% van het loon) zijn niet betaald.

  Poolse werknemers “erg bang”
  De CNV Dienstenbond zegt geen zinnig gesprek met de uitzendbureaus te kunnen voeren om de situatie te verbeteren. De bond meldt dat Aardse samen met de eigenaar van de uitzendbureaus de Poolse uitzendkracht die zij als aanstichter van de kwestie beschouwen buiten de deur heeft gezet. Het signaal aan de Poolse werknemers is dat wie voor zijn rechten opkomt er uit wordt gezet. “De rest is nu erg bang”, zegt bestuurder Siegbert van der Velde. ‘’Aardse en de eigenaar van de uitzendbureaus verschuilen zich achter elkaar als het er om gaat wie de verantwoordelijkheid hiervoor draagt.'’

  Uitzendbureaus en inlener aansprakelijk
  De bond legt zich er niet bij neer. “Mevrouw - de uitzendkracht - heeft recht op doorbetaling van loon en dat zullen we ook vorderen. Daarnaast zullen we de zaak neerleggen bij de SNCU (controleorgaan voor de uitzendbranche). Op grond van de cao zijn zowel de uitzendbureaus als de inlener aansprakelijk voor de vorderingen. Beide zullen op termijn heel veel nadeel ondervinden van hun handelwijze”, aldus Van der Velde.

  Met woord én daad malafide uitzendbureaus weren
  Onlangs beloofde minister Donner zijn Poolse ambtgenoot namens de regering beter toezicht op de arbeidsomstandigheden van Poolse werknemers. Een gelijksoortige toezegging kwam ook van LTO Nederland en de werkgeversorganisaties in de uitzendbranche. CNV verlangt dat “nu de daad eens bij het woord wordt gevoegd” en serieus wordt geprobeerd deze malafide uitzendondernemers van de markt te weren.

 • no-profile-image

  bert

  Beter betalen en niet met een fooitje afschepen!!!!!!!!!!!!!!
  Ze doen namelijk werk die Nederlanders niet willen doen.
  Kijk naar de jaren 70 met de turken.

Of registreer je om te kunnen reageren.