Home

Achtergrond 372 x bekeken 2 reacties

Telers delen gratis komkommers uit

Vier glastuinders uit IJselmuiden zijn vrijdag uit frustratie de straat op gegaan.

Als protest tegen de lage telersprijzen deelden ze pal voor een supermarkt gratis komkommers uit. Initiatiefnemer was Rene Kalter, komkommerteler in IJsselmuiden. Na ’s ochtends een aantal collega’s te hebben opgetrommeld stond hij vrijdagmiddag voor de C1000 van IJsselmuiden geposteerd. Nietsvermoedende consumenten kregen een gratis komkommer in de handen gedrukt van de tuinders.

"De reden is dat wij veel te weinig beuren, ver beneden de kostprijs. Terwijl de consument het maximale moet betalen", licht Kalter toe. Hij liet ook weten te hopen dat andere telers het voorbeeld gaan volgen. "Want er moet wat gebeuren."

Sommige IJsselmuidenaren namen het onverwachte kadootje zonder verder te vragen dankbaar in ontvangst en anderen leken aan een grap te denken. Maar veel consumenten leken ook oprecht verontwaardigd over het grote verschil tussen telers- en consumentenprijs.

Bekijk hier de film van het protest tegen lage telersprijzen

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Collega

  Na het zien van het filmpje op groenten en fruit denk ik dat het enige wat jullie bereikt hebben is dat de consument nu denkt dat de komkommers in de supermarkt ook wel voor 25 cent verkocht kunnen worden. Het probleem is niet dat de supermarkten teveel aan ons product verdienen, het probleem is dat wij niet voor elkaar kunnen krijgen om een vragende markt te creëren. Het is toch gewoon handel? Zien jullie dat dan gewoon niet of zo? Als er bijna geen komkommers zijn gaan de prijzen toch omhoog of niet? Het is een beetje dom om de consument inzicht te geven in prijsvorming e.d. Denken jullie dat het de consument iets interesseert dat wij worden uitgenepen? Het is aan ons zelf om hier iets aan te doen. Die supermarkten gaan echt niet uit medelijden een stuiver meer geven.
  Als wij als komkommertelers niet het vermogen hebben om ons te verenigen en daadkrachtig op te treden verdienen we wat ons toekomt en zijn we gewoon een stel sukkels! En uiteraard ben ik ook een sukkel dat ik het ook alleen maar roep en niet doe!

 • no-profile-image

  Ronald Kalter

  Gefeliciteerd jongens, actie geeft teminste meer reactie dan dag in dag uit in de kas te blijven lopen en gefustreerd iedere dag je spullen mee te geven voor te weinig aan je verkopers.

Of registreer je om te kunnen reageren.