Home

Achtergrond 198 x bekeken 5 reacties

Tarwenoteringen sinds piek met meer dan 17 procent gezakt

De Nederlandse tarwenoteringen zijn sinds half januari met 17 tot 20 procent gedaald.

De oorzaak is de verwachte groei van de productie in de wereld. Half januari lagen de noteringen op het hoogste peil van dit seizoen. Rotterdam noteerde toen € 250 per ton voor voertarwe. Vorige week was dat 19,6 procent gedaald naar € 201. Groningen zakte in die periode met 17,5 procent en Goes daalde 20,5 procent.

De tarwecontracten voor juli 2008 op de termijnmarkt in Chicago daalde in die periode met slechts 4,6 procent. Maar de contracten lagen half maart op een recordhoogte van $12,45 per bushel (€ 290 per ton). Vergeleken daarmee is Chicago met bijna 35 procent gekelderd.

De FAO voorspelt dit jaar een tarweoogst van 658 miljoen ton, 9 procent meer dan vorig seizoen. De VS verwacht een tarweoogst van 65 miljoen ton, een stijging van 16,1 procent. In China stijgt de productie 3 procent naar 113 miljoen ton. India verdubbelt de tarweproductie naar 21,7 miljoen ton. De Canadese productie stijgt 20 procent naar 24,5 miljoen ton. Australië rekent op een verdubbeling naar 27 miljoen ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  roel

  goed gezien, de prijs van granen dreigde op te lopen, meteen zei vadertje overheid de prijs moet naar beneden, want de boer mag niet te veel verdienen, dus weg met de braakgronden [ afgesproken tot 2015 braakgronden in E.E.G. verband] Nog even en er is weer een overschot aan granen. vadertje overheid lacht, eerste levensbehoeften kosten via een simpele onrechtvaardige truc weer bijna niets, en de boer maar sjouwen tot hij er bij neervalt en dan komt er weer een volgende boer die voor weinig sjouwt. VADERTJE LACHT.

 • no-profile-image

  N.R.

  Ik heb nog weinig maaidorsers in het veld gezien, de oogst moet nog beginnen . Kennelijk kunnen niet alleen satelieten, maar ook ambtenaren feiloos vertellen wat de opbrengst van dit jaar gaat worden, proficiat, ik kan dit nog niet. In ieder geval wel leuk om te horen dat er nu geen voedseltekort meer zal zijn, moeten we ons daar ook geen zorgen meer over maken...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Dat heeft Arend uit Alblasserdam goed bekeken. Tactiek van de politiek om de de prijs naar beneden te praten, de leiders moeten geen onrust hebben vanwege hoge voedselprijzen. Ze zullen niet toestaan dat wij iets verdienen.

 • no-profile-image

  farmer

  Goh. interessant te lezen wat wij gaan produceren, is zeker bedacht door ambtenaren die nog nooit een korenaar hebben gezien. De productie problemen tekenen zich wereld wijd al af. Maar volgens de ambtelijke molen krijgen we veel meer tarwe.
  De tijd zal het leren.

 • no-profile-image

  arend

  zo moet de prijs naar beneden,de boer een lage opbrengst keer een lage prijs.de arbeiders kijken voetbal voor hun nieuwe plasma tv van 2000 euro.ojeee voedselcrisis.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.