Home

Achtergrond 235 x bekeken

Strijd tegen vakantie-ziekten

Blauwtong en andere exoten: LNV moet in Brussel geld vrijkrijgen voor enting.

Blauwtong kennen we al. Er wordt nu volop tegen gevaccineerd. Het West Nile-virus, de Afrikaanse varkenspest en de Rift Valleykoorts komen eraan. Boerderij brengt deze bedreigers-van-morgen in kaart.

Voor LNV liggen er onverwachte kansen om het miljoenenonderzoek naar vaccinatie tegen deze ziekten gefinancierd te krijgen. In Brussel gaan stemmen op om het afgeroomde boerengeld (modulatie) niet alleen te laten vrijvallen voor landschapsontwikkeling (denk aan fietspaden en theehuisjes), maar ook voor wat veel belangrijker is: bestrijding van dierziekten.

Dat geld is hard nodig en Nederland kan een voortrekkersrol in Europa vervullen. Dat deed het al succesvol bij de bestrijding van blauwtong. Heel snel werd overgegaan tot aanmaken van een vaccin, dat nu de hele wereld over gaat. Cruciaal daarbij is het gezamenlijke optreden van overheid en farmaceuten. Intervet kreeg van LNV de kans direct onderzoek op de getroffen boerderijen te doen. Nog belangrijker is dat LNV een contract met leveranciers sloot zodat er vaccin klaarligt voor bestrijding van mkz, varkenspest, vogelgriep en nu ook blauwtong.

Alle vier zijn dit ziekten die Nederland in het recente verleden in huis heeft gehad of in geval van blauwtong: nog steeds heeft. Daar zit een belangrijk verschil met de andere exoten. Die hebben Nederland nog niet bereikt. Een uitbraak van zo’n vakantieziekte komt zeker.

Het is geruststellend dat Nederlandse onderzoeksinstituten deze maand zijn begonnen om een vaccin tegen Rift Valley (ook gevaarlijk voor mensen) aan te maken. Toch moet er druk op de overheid blijven en moet Nederland doorgaan op de ingeslagen weg. Duidelijkheid scheppen over vaccinatie is één ding: tegen welke ziekten mag worden geënt. Maar er is ook geld nodig. De farmaceutische industrie is immers geen filantroop. Gelet op de snelle actie tegen blauwtong kan Nederland een potje breken in Brussel.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.