Home

Achtergrond 626 x bekeken

Slechte bloei kost kwart peren

De perenoogst valt naar verwachting mogelijk een kwart lager uit. Dit komt door ongunstige omstandigheden bij de bloei en vruchtzetting.

Vooral jonge Conférence-bomen hebben een zwakke vruchtzetting. Die is bij jonge bomen vaak ruim de helft minder dan normaal, blijkt uit een rondgang langs telers.

Fruitvoorlichter Aryan van Toorn van de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF) zegt dat het nog te vroeg is voor een duidelijke schaderaming, maar voorlopig schat hij dat de oogst 30 procent kleiner uitvalt dan vorig jaar. Jonge percelen Conférence zijn het zwaarst getroffen. Hij kent percelen waar een kwart van het normale aantal vruchten is blijven hangen na de rui.

Teeltadviseur Jos de Wit van Fruitconsult herkent het beeld, maar ziet ook genoeg percelen die wel vol hangen. Of de daling een kwart zal zijn, weet hij niet. "Dat hangt ook van andere zaken af, zoals de vruchtmaat, al is die bij getroffen bomen straks ook kleiner." In België is hetzelfde beeld zichtbaar, weet hij. De productie Conférence concentreert zich in beide landen.

De oorzaak is niet alleen de vorstschade, weet Van Toorn. "Het was gewoon een hele koele natte bloei met een opeenstapeling van effecten. De bestuiving door bijen was ook slecht."

Fruitteler Jan Merkens uit Tricht ziet zijn oude percelen voller hangen dan de jonge, terwijl hij tijdens de nachtvorst beregende op de jonge percelen. Hij gist nog naar de oorzaak van de slechte vruchtzetting bij jonge bomen.

Van Toorn weet dat in Noord-Holland de effecten wat minder zijn. Ook in Flevoland hangen de bomen voller. De Wit voorziet een belangrijke rol voor afzetorganisaties. "Telers willen bij de start van het seizoen aan hun product vasthouden. Voor afzetorganisaties is het lastig de markten te behouden." Voor Fruitconsult is de slechte vruchtzetting reden om de oorzaken verder te onderzoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.