Home

Achtergrond 263 x bekeken 9 reacties

Slecht weer VS oorzaak omslag graanprognose

Steeds meer signalen duiden erop dat de wereldgraanoogst toch minder overvloedig wordt dan verwacht.

In reactie daarop gaan de prijzen direct omhoog. De graanprijzen op zowel de Amerikaanse beurs als die in Europese beurzen stijgen sinds midden deze week flink. Voornaamste oorzaak hiervan is dat de Amerikaanse maisoogst fors lager wordt ingeschat. Het Productschap Akkerbouw meldt dat de Amerikaanse mais een slechte start heeft gemaakt, met te lage temperaturen. Ook heeft het Midden-Westen te lijden onder noodweer, waardoor het gewas ernstige schade oploopt.

Ook spelen de problemen in Argentinië een grote rol. Dit land exporteert traditioneel grote hoeveelheden granen, maar door het conflict van de boeren met de regering ligt de export nu al enige tijd stil. De lagere oogstprognoses voor mais hebben onmiddellijk hun effect op de graanmarkt. Geschat wordt dat de wereldvoorraad graan dit jaar slechts met 5 miljoen ton toeneemt in plaats van met 10 miljoen ton, zoals eerder werd verwacht.

De oogstverwachtingen voor Oekraïne en de Europese Unie zijn gemiddeld goed. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de verwachting voor Zuid- en Midden-Europa beter is dan voor Noord-Europa. In het Noorden heeft het gemiddeld iets meer geregend.
De Europese Commissie heeft intussen besloten de invoerrechten voor de meeste graansoorten tot en met 30 juni volgend jaar af te schaffen. Deze heffingen kunnen na advies van de lidstaten overigens wel weer worden ingevoerd, maar dan moet de notering dalen tot onder de 183 euro per ton en moet er in de EU voldoende graan beschikbaar zijn.

Net als vorig jaar zal de Europese Commissie ook dit jaar weer de verplichte braak voor het komende seizoen schorsen. De Commissie wil uiteindelijk helemaal af van de verplichte braak van akkerbouwgronden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toon

  Jazeker de graanprijs is toch gekoppelt aan de olieprijs.Dus krijgen we nog te weinig voor een eerlijk product.

 • no-profile-image

  GRAAN MINIMAAL 25 EURO

  De graanprijs is nu nog lager dan 25 jaar geleden, dus als die nog net zoveel moet stijgen als het gemiddelde loon in Nederland in die 25 jaar!? Dat moet eigenlijk wel gezien de gestegen kosten in die zelfde tijd en zeker de laatste tijd!!

 • no-profile-image

  bertes

  nee, de boeren die vlees produceren krijgen iets betere prijzen. en dat extra moet gewoon worden afgepakt. de handelaren zijn dubbele winsten gewend, het laatste jaar. en dat geven ze niet graag af.
  ook de mengvoer bedrijven worden arrogant.

 • no-profile-image

  arend

  of ze daar nu verzuipen of niet,gezien onze kostprijs moeten we minimaal 250 euro per ton hebben.en wat dan nog?al dat controlerende volk wat hier woont kan dat gemakkelijk betalen!

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Nou breekt mijn klomp:
  ".. dat de verwachting voor Zuid- en Midden-Europa beter is dan voor Noord-Europa. IN HET NOORDEN HEEFT HET GEMIDDELD IETS MEER GEREGEND"

  In een ander artikeltje op deze site staat:

  In NOORD-Europa heeft het WEINIG GEREGEND, stelt het marktbureau. “De daling van de opbrengst in deze landen wordt niet gecompenseerd door de betere oogst in andere delen van Europa.”

 • no-profile-image

  farmer

  De overvloedige graanoogst was de wens van de gedachte, van de ambtelijke pennelikkers. Hier in Canada wist men bij de Wheatboard afgelopen winter al dat de groeiomstandigheden wereldwijd niet geweldig waren. Bovendien laat de natuur zich niet dicteren en zeker niet door rekenmeesters. Dus maak de borst maar nat en calculeer maar hoge graanprijzen in, want ook hier in Canada is de start traag.

 • no-profile-image

  boer mieras

  dat is wel een goede zaak dat ze daar verzuipen dan gaat bij ons de tarweprijs nog meer de hoogte in

 • no-profile-image

  jbakkers

  in noord europa lijkt de graanoogst ook niet geweldig te worden. grote delen zijn verdroogd

 • no-profile-image

  K.i.s.s.

  Het oogst tijdstip komt weer dichterbij
  en de speculatie's beginnen weer, nu het argument van de chinezen er nog achter aan en de prijs vliegt weer naar het plafond of hoger

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.