Home

Achtergrond 171 x bekeken

Schoon schip

Dat het rommelde bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) was al geruime tijd bekend. Maar dat het zo fundamenteel fout zat, was even schrikken.

De commissie-Vanthemsche legde vrijdag in haar rapport genadeloos bloot dat de organisatie van de controledienst volledig in de knoop zit. De vraag is nu: hoe moet deze worden ontward?
Minister Gerda Verburg denkt de oplossing in handen te hebben. Zij wil snel aan de slag met de al eerder voorgenomen fusie van de VWA met de Algemene Inspectiedienst en de Plantenziektenkundige Dienst. Probleem is echter dat de Tweede Kamer daar nu voor gaat liggen. Een meerderheid van het parlement vindt dat eerst bij de VWA orde op zaken moet worden gesteld. Daar is wat voor te zeggen.
De fusie staat gepland voor 2012. De problemen bij de controledienst zijn echter zo groot, dat het onverantwoord is nog langer te wachten. In de woorden van PvdA’er Harm-Evert Waalkens: ”We hebben geen tijd te verliezen.” Toch is de strategie van Verburg de beste. Er moet schoon schip gemaakt worden bij de VWA. Om in een klap een einde te maken aan alle problemen, zijn verregaande maatregelen nodig. Zo snel mogelijk fuseren dus. Dat wil niet zeggen dat de minister nu achterover kan leunen. Niet alleen is er een dringende behoefte aan meer capaciteit, ook dient de aansturing van werknemers op de werkvloer te worden verbeterd. Daar kan en moet zij nu al mee aan de slag gaan.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.