Home

Achtergrond 278 x bekeken 3 reacties

Schade door onweer en hagel in oosten en zuiden

Onweer en hagel hebben gisteren in het oosten en zuiden van het land schade aangericht.

Als gevolg van blikseminslag brandde een woning in Heerlen geheel uit. De bewoner raakte licht gewond. Volgens de politie moet het huis als verloren worden beschouwd. De brandweer sloeg in de avonduren in Zuid-Limburg groot alarm wegens het grote aantal meldingen van wateroverlast na een noodweer met hevige bliksem, felle windstoten en hagelbuien. Een aantal wegen in Heerlen stond blank, putdeksels kwamen omhoog. Ook zijn er in meerdere plaatsen bomen omgewaaid.

In de middag hadden onweer en hagel schade berokkend in Arnhem en omgeving en andere gebieden in het oosten van het land. De centrales van politie en brandweer hadden hun handen vol aan schademeldingen. Volgens weerinstituut KNMI ging het een aantal uren flink tekeer op de lijn Eindhoven-Arnhem-Emmen. Het buienfront, met hagel en windstoten tot 90 kilometer per uur, trok over het oosten van het land. In Limburg was het rond drie uur in de middag nog tegen de 30 graden. Daarna koelde het snel af en stak de wind op.
Tijdens het noodweer rond Arnhem kwamen hagelstenen zo groot als pingpongballen naar beneden. De hagelstenen hadden volgens het KNMI een omvang van drie à vier centimeter. Talloze auto's raakten daardoor beschadigd. Ook ontstond er veel wateroverlast. Door blikseminslag en windstoten gingen bomen tegen de vlakte.

Volgens de ANWB had een groot gebied tussen Arnhem-Nijmegen en Apeldoorn tot aan Twente last van het noodweer. In Eibergen sloegen hagelstenen autoruiten stuk. In de gemeente Berkelland, waar bomen op enkele woningen en boerderijen terechtkwamen, deed zich een windhoos voor. Op verschillende rijkswegen stonden kilometerslange files. Volgens de politie hebben zich geen ernstige persoonlijke ongelukken voorgedaan. Ook ernstige verkeersongelukken zijn niet gemeld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  al

  Appels zijn voor de helft weggeslagen en de folie van de foliekassen is een gatenkaas geworden.

 • no-profile-image

  H.Menkhorst

  En wij kregen weer niks,sinds half mei nog geen 15 mm.
  wij beregenen terwijl 10 km verderop alles is verzopen of verhageld.
  (dat is trouwens veel erger als de droogte bij ons.)

 • no-profile-image

  Dinand

  onze mais na vanmiddag

  http://home.planet.nl/~Brug0386/20080622(001).jpg

Of registreer je om te kunnen reageren.