Home

Achtergrond 221 x bekeken

Saudi-Arabië verhoogt olieproductie

Dubai - Saudi-Arabië, een van 's werelds grootste olie-exporteurs, verhoogt in juli de olieproductie tot 9,7 miljoen vaten per dag.

Met het verhogen van de productie zou de prijs moeten dalen. Dat zei secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties gisteren tegen de Arabische krant The National. Hij liet dit weten na zijn gesprek met minister Ali al-Naimi (Olie) van Saudi-Arabië. Momenteel pompt het land 9,45 miljoen vaten per dag rond. Vanaf volgende maand worden er per dag 200.000 extra vaten rondgepompt, zo’n 2 procent van de totale productie.

Volgens Ban Ki-moon beschouwt al-Naimi de olieprijs als 'abnormaal hoog' en is het land bereid te doen wat het kan om de prijs weer omlaag te krijgen. "Hij erkent dat de huidige olieprijzen abnormaal hoog zijn door speculatieve factoren en het overheidsbeleid in sommige andere landen." Het gesprek tussen de twee ging over de hoge olieprijzen en de voedselcrisis. Ook klimaatveranderingen kwamen aan bod, zo legde de VN-topman uit.

Saudi-Arabië profiteert van de hoge prijzen, maar is bezorgd om de druk die het heeft op de economische groei, waardoor de vraag naar olie afneemt. Dat is het geval in de Verenigde Staten en andere industrielanden.

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) stelde vrijdag haar voorspelling voor de wereldwijde vraag naar olie naar beneden bij. Het oliekartel verwacht dat de vraag naar olie dit jaar elke dag met 1,1 miljoen vaten zal toenemen tot gemiddeld 86,8 miljoen vaten per dag. In mei lag de groeivoorspelling nog 100.000 vaten per dag hoger.

Het verhogen van de productie is nog geen garantie voor het dalen van de olieprijs. Vorige maand verhoogde Saudi-Arabië de productie met 300.000 vaten per dag en dat was nauwelijks zichtbaar in de olieprijs.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.