Home

Achtergrond 239 x bekeken

Saoedi-Arabië: megabedrijven in buitenland

Saoedi-Arabië gaat megabedrijven in het buitenland oprichten om de voedselvoorziening op peil te houden.

Het land heeft plannen bekendgemaakt voor de oprichting van akkerbouwbedrijven van tenminste 100.000 hectare. Het aanbod is zo groot, dat Saoedi-Arabië gaat kiezen, aldus plaatsvervangend landbouwminister Abdullah al-Obaid in The Financial Times. Het gaat onder meer om Turkije, Oekraine, Pakistan, Soedan en Egypte.

Het idee voor deze grootschalige projecten komt voort uit de sterk gestegen prijzen van landbouwproducten. Saoedie-Arabië wil de aanvoer daarvan onder controle hebben en kan zelf niet in de behoefte voorzien. Dat laatste komt mede door watergebrek; zo investeerder Saoedi-Arabië eerder zwaar in de teelt van tarwe maar heeft dit jaar besloten die productie in 2016 te beëindigen om water te besparen. De teelt van alfalfa dreigt door de grote waterbehoefte hetzelfde lot te ondergaan.

Volgens Obaid gaat het bij de buitenlandse projecten vooral om de teelt van tarwe, soja, rijst, mais en alfalfa (ten behoeve van veevoer).

Of registreer je om te kunnen reageren.