Home

Achtergrond 180 x bekeken

Russisch gas wordt voor Oekraïne twee keer zo duur

Oekraïne moet volgend jaar twee keer zo veel betalen voor Russisch gas als dit jaar.

”De prijs van gas voor Oekraïne wordt vanaf 1 januari 2009 verdubbeld”, zo maakte de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vrijdag bekend.

Lavrov benadrukte dat de prijsverhoging niet politiek is gemotiveerd. Moskou moet in 2009 ook bijna het dubbele betalen aan Kazachstan, Turkmenistan en Oezbekistan, die op hun beurt gas aan Rusland leveren.

De levering van gas leidde de afgelopen jaren regelmatig tot conflicten tussen Rusland en Oekraïne. Moskou draaide met enige regelmaat de gaskraan dicht omdat Oekraïne de rekening niet zou hebben betaald. Kiev weigerde vaak prijsverhogingen te voldoen.

Volgens sommige waarnemers probeert Moskou door middel van gasleveranties controle op Oekraïne uit te oefenen en de pro-westerse neigingen van Kiev de kop in te drukken. Vrijdag nog waarschuwde de nieuwe Russische president Dmitri Medvedev Oekraïne dat het ambities om lid te worden van de NAVO moet laten varen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.