Home
Achtergrond
1009 x bekeken
7 reacties
'Roodbontfokkerij loopt vast'
De Nederlandse roodbontfokkerij dreigt vast te lopen door inteelt. Inmiddels heeft de helft van de roodbonte stieren op de stierenkaart bloed van de veelgebruikte stier Bell, constateert roodbontfokker Jan Aantjes uit Streefkerk.
Bij veel jonge stieren in opfok komt de stier Bell soms wel 5 tot 7 maal voor. Dit is onverantwoord, aldus Aantjes. ”Het is vijf voor twaalf. Dit gaat helemaal fout.” Het resultaat is onder andere zwakke kalveren en koeien met vruchtbaarheidsproblemen. Om te voorkomen dat de trein ontspoord moet er volgens Aantjes een Bell-vrije periode worden ingelast, waarin geen stieren worden gebruikt die Bell-bloed hebben. Als de fokkerijorganisaties hier zelf niet toe besluiten, moet de overheid ingrijpen.
Jaren geleden is al gewaarschuwd voor risico’s van inteelt door het massale gebruik van deze stier. ”In de zwartbontfokkerij is men geschrokken. Daar zijn op tijd andere stieren met andere bloedvoering gekomen. Daarnaast is het buitenlandse aanbod bij zwartbont groter.” In de roodbontfokkerij is niet op tijd gereageerd, constateert Aantjes, waardoor er nu kalveren worden geboren waar 7 tot 8 keer Bell in de bloedlijn voorkomt.
Melkveehouders lopen steeds vaker aan tegen gezondheidsproblemen bij hun koeien. Die proberen ze onder andere op te lossen door te kruisen met buitenlandse rassen en zo vers bloed in te voeren in hun veestapel. ”Dan moet er toch een lampje gaan branden”, zegt de roodbontfokker. Aantjes is een van de deelnemers aan de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM).
Alfred de Vries van fokkerijorganisatie CR Delta constateert dat meer roodbontfokkers zich zorgen maken over de bloedvoering in de roodbontfokkerij. Dat is een van de redenen waarom recent is afgesproken dat in een deel van de proefstieren geen bloed van de veelgebruikte stieren Stadel, Lightning en Kian mag zitten, zegt manager fokkerij De Vries. Dit moet ervoor zorgen dat er meer vers bloed op de stierenkaart voor roodbontfokkers. ”Ik onderschrijf de zorgen” , zegt De Vries.
Hij wil niet zover gaan dat er een Bell-vrije periode moet komen. Dan zouden stieren met Bell-bloed ook niet meer ingezet kunnen worden op koeien waar deze bloedvoering niet in voorkomt. ”Dat gaat te ver.” Dat veehouders, zoals Aantjes, individueel besluiten om deze stieren niet meer in te zetten, kan hij wel waarderen. ”Het is confronterend, maar heel goed om de bloedspreiding goed in de gaten te houden.”
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.