Home

Achtergrond 1009 x bekeken 7 reacties

'Roodbontfokkerij loopt vast'

De Nederlandse roodbontfokkerij dreigt vast te lopen door inteelt. Inmiddels heeft de helft van de roodbonte stieren op de stierenkaart bloed van de veelgebruikte stier Bell, constateert roodbontfokker Jan Aantjes uit Streefkerk.

Bij veel jonge stieren in opfok komt de stier Bell soms wel 5 tot 7 maal voor. Dit is onverantwoord, aldus Aantjes. ”Het is vijf voor twaalf. Dit gaat helemaal fout.” Het resultaat is onder andere zwakke kalveren en koeien met vruchtbaarheidsproblemen. Om te voorkomen dat de trein ontspoord moet er volgens Aantjes een Bell-vrije periode worden ingelast, waarin geen stieren worden gebruikt die Bell-bloed hebben. Als de fokkerijorganisaties hier zelf niet toe besluiten, moet de overheid ingrijpen.

Jaren geleden is al gewaarschuwd voor risico’s van inteelt door het massale gebruik van deze stier. ”In de zwartbontfokkerij is men geschrokken. Daar zijn op tijd andere stieren met andere bloedvoering gekomen. Daarnaast is het buitenlandse aanbod bij zwartbont groter.” In de roodbontfokkerij is niet op tijd gereageerd, constateert Aantjes, waardoor er nu kalveren worden geboren waar 7 tot 8 keer Bell in de bloedlijn voorkomt.

Melkveehouders lopen steeds vaker aan tegen gezondheidsproblemen bij hun koeien. Die proberen ze onder andere op te lossen door te kruisen met buitenlandse rassen en zo vers bloed in te voeren in hun veestapel. ”Dan moet er toch een lampje gaan branden”, zegt de roodbontfokker. Aantjes is een van de deelnemers aan de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM).

Alfred de Vries van fokkerijorganisatie CR Delta constateert dat meer roodbontfokkers zich zorgen maken over de bloedvoering in de roodbontfokkerij. Dat is een van de redenen waarom recent is afgesproken dat in een deel van de proefstieren geen bloed van de veelgebruikte stieren Stadel, Lightning en Kian mag zitten, zegt manager fokkerij De Vries. Dit moet ervoor zorgen dat er meer vers bloed op de stierenkaart voor roodbontfokkers. ”Ik onderschrijf de zorgen” , zegt De Vries.

Hij wil niet zover gaan dat er een Bell-vrije periode moet komen. Dan zouden stieren met Bell-bloed ook niet meer ingezet kunnen worden op koeien waar deze bloedvoering niet in voorkomt. ”Dat gaat te ver.” Dat veehouders, zoals Aantjes, individueel besluiten om deze stieren niet meer in te zetten, kan hij wel waarderen. ”Het is confronterend, maar heel goed om de bloedspreiding goed in de gaten te houden.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  m.s.beastly

  een paar seconden was ik verheugd toen ik het kopje -- bontfokkerij loopt vast-- las.
  maar ik zag waar ik al jaren over droom en wat ik WILDE lezen, een einde aan de dieruitbuitende nertsenfokkerij. helaas ging het over de roodbonte runderfokkerij.
  zit niet te slapen beastly!

 • no-profile-image

  oranjefreak

  Aantjes heeft zelf vele jaren in de fokkerijraad gezeten. Hij moet niet afkomen nu terwijl hij zelf mede verantwoordelijkheid droeg. Er zijn vele leuke RF-proefstieren nu en daar kun je ook rb mee fokken. zoals Mascol en Shottle-zonen. Neenee. Het gaat heel goed.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Roodbont moet zich veel meer richten op vruchtbaarheid, uiergezondheid en duurzaamheid. Veel boeren spreken nog met waardering over de sterke MRIJ koeien die ze in het verleden hebben gehad. Het is onbegrijpelijk dat een stier als Canvas met een slechte dochtervruchtbaarheid en uitergezondheid en duurzaamheid zo vaak als stiervader wordt ingezet bij roodbont.

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  integratie heeft ook zijn voordeel

  heterosis !!!!

 • no-profile-image

  Hendriks

  Klopt inderdaad...,

  canvas prisies 't tegenover gestelde van wat ze bij delta willen fokken ( goede vruchtbaarheid uier gezondheid )
  en toch vaak als stiervader gebruiken...

  maar jaH...

  ze zeggen altijd aan elk naardeel zit een voordeel...
  dus hoop dat ze gelijk hebben !

 • no-profile-image

  jcb

  het is al te laat!!! waarom verder prutsen met een ras wat toch over the hill is! ga KRUISEN! ik pak op dit moment volop MON. productie het zelfde (hoger eiwit)
  betere benen. en nu komt het; 109 dvruchtbaarheid. 106 celgetal!
  en voor de rode liefhebbers ze blijven rood.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De wereld is al veel te rood

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.