Home

Achtergrond 187 x bekeken 3 reacties

Prijspolitiek

Politici zijn vreemde wezens. Je hoort ze lange tijd niet, maar op een golf van publiciteit deinen ze graag mee. Zo kan het gebeuren dat een Kamermeerderheid (SP, CDA en PvdA) de landbouwminister wil opdragen in te grijpen in de prijzen van agrarische producten.

Dat klinkt sympathiek, maar is zo irreëel als maar kan. Een kabinet bepaalt niet hoeveel de consument moet betalen. Dat is ook helemaal niet wenselijk. De geschiedenis heeft daarvan genoeg slechte voorbeelden gegeven. Het staat bovendien haaks op pleidooien van diezelfde partijen voor liberalisering.

Wat wél reëel en gevraagd is, is dat de politiek de verwende consument duidelijk maakt hoezeer hij van zijn voedsel is vervreemd. Door politiek beleid gestimuleerd is het nu normaal dat voedsel niets mag kosten. Een Europeaan geeft zeer weinig uit aan eerste levensbehoeften en gaat piepen als de prijs iets oploopt.

De ophef over ’hoge’ voedselprijzen gaat vooral die landen aan, waar de bevolking 50 of 80 procent van het budget aan eten uitgeeft en nu echte nood bestaat. Die ophef gaat niet consumenten aan die het normaal vinden dat brood en melk al decennia in prijs gelijk blijven.

Tenzij zij er zo van doordrongen raken dat die prijs niet reëel is en daarvoor geen voedsel kan worden geproduceerd dat voldoet aan al hun eisen. Gevoed door dat besef kan de markt zich corrigeren, niet omdat Den Haag dat zegt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Als de kamer extra eisen blijft stellen aan de nederlandse productie, dan moet ze ook maar zorgen dat de producent een redelijk inkomen haalt en dat kan ze wel in tegenstelling tot datgene dat we schrijver van dit artikel beweert.
  Dat de consumentenprijzen hoog zijn en wil nog niet zeggen dat de producentenprijzen goed (reeel) zijn. En om hier simpel maar weer te zeggen dat de markt zijn werking moet doen is wel erg gemakkelijk. Uiteindelijk bepaalt de markt ook niet de aanvullende eisen van de producenten.
  Dat de overheid de consument moet overtuigen van de reden van de hoge prijzen staat buiten kijf.
  De inhoud van deze weblog zijn wel geschreven zijn door de hoofdredacteur van het weekblad de Boerderij. Deze heer weigert ook iedere keer weer op te komen voor de belangen van de agrariers en speelt ze liever tegen elkaar uit.

 • no-profile-image

  moei van

  Haha supermarkten aanspreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en politici die opkomen voor de boer ??haha. Wat goeie grap, maar het is al 1 april geweest Harm Evert. Dit soort zinloze uitspraken hebben we helemaal niets aan. Ga wat doen aan bv die mestwet en zorg voor een goed ondernemersklimaat voor ALLE agrariers. Daar had je de laatste jaren aan moeten werken en niet aan dat popijopi gedrag. Je had je druk moeten maken voor de WTO onderhandelingen. Straks zijn alle boeren weg uit NL omdat de regels gewoon veel te veel en te streng worden en dan komt allerlei andere producten ,die nooit aan alle EU eisen kunnen voldoen, NL binnen. Dat heb je dan mooi geregeld Harm Evert en dat zal iedereen zal je herrineren als 1 van die polotici die de Nederlandse landbouw kapot heeft gemaakt. Wat in NL wordt geconsumeert, moet hier ook worden geproduceert. Heel simpel, maar blijkbaar heel moeilijk voor DenHaag.

 • no-profile-image

  harm Evert

  Bloggers zijn net zulke werelde vreemde wezens als politici.
  Bloggers maken vaak een karikatuur van datgene dat zich voor doet. Daar beklaag ik me niet over, maar heb wel de behoefte om te reageren.
  In het overleg met de min van LNV over de sterk gestegen voedselprijzen heb ik een pleidooi gehouden om supermarken aan te spreken op hun gedrag als het gaat om het prijs stunten met voedsel.
  Een lap vlees wordt bijna net zo aangeprezen als een rol toilet papier. Ik wil niet ingrijpen in de prijzen, zoals het CDA en vooral de SP wil. Ik wil de supermarkten aanspreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Met voedsel stunt je niet. Zeker in een tijd van schaarste in de wereld is het respect behandelen van voedsel als eerste levensbehoefte en teken van beschaving. Met voedsel moet niet gestunt worden!
  Harm Evert

Of registreer je om te kunnen reageren.