Home

Achtergrond 151 x bekeken

Oranje werkt Zwitserse bewindsman op zenuwen

De Zwitserse minister Moritz Leuenberger is niet meer zo te spreken over de schare Nederlandse voetbalfans in Bern.

Tal van vergaderingen op zijn ministerie van Transport, Communicatie en Energie aan de Amtshausgasse in Bern moesten deze week worden afgelast wegens het lawaai dat het Oranjelegioen maakte.

Leuenberger zei volgens meldingen van vrijdag van de nieuwswebsite '20 Minuten' dat er bijvoorbeeld onder zijn raam al een tijdje een Nederlandse bus met overdadig benutte luidsprekers staat. "En iedere morgen wanneer ik op kantoor kom, word ik overal in de stad ontvangen en omringd door dreunende biertentmuziek.''

Ook na het werk houdt de ellende volgens Leuenberger niet op: "Wanneer ik me na mijn werk door de oranje menigte probeer te worstelen, klopt bijna een op de drie in het bier dansende fans bemoedigend op mijn schouder'', klaagde Leuenberger. Hij is volgens '20 Minuten' een van de weinige klagers.

"De Nederlandse fans laten de kassa's in Bern rinkelen. De stad ziet reikhalzend uit naar de tweede Oranje invasie op vrijdag'', meldde 20 Minuten.

De caféhouder van de Propellor Bar herinnert zich nog het omzetrecord van maandag tijdens de wedstrijd Nederland - Italië. Hij heeft hoge verwachtingen voor vrijdagavond wanneer Nederland - Frankrijk in Bern wordt gespeeld.

Niet voor alle ondernemingen in de Zwitserse hoofdstad heeft het EK aan de hooggespannen verwachtingen voldaan. Veel supporters zijn dagjesmensen die van buiten de stad komen en direct naar de ingerichte 'fanzones' gaan. Daar kunnen ze op een scherm de wedstrijd volgen en worden door cateraars van spijs en drank voorzien. De cateraars van deze zones in Bern, de grootwinkelbedrijven Migros en Coop, zijn vanzelfsprekend erg in hun nopjes. "Tot dusverre loopt alles heel goed,'' aldus een woordvoerster van Migros-Aare.

Buiten de route en de zones klagen sommige winkeliers en horeca-exploitanten dat ze maar bitter weinig fans voorbij hebben zien komen. Ook manager Peter Schildknecht van Hotel Bern had meer van het EK verwacht, maar hij klaagt niet: "Zonder de Hollanders was het hier doodsaai geweest,'' aldus de hotelier.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.