Home

Achtergrond 221 x bekeken

Opec-voorzitter: geen beslissing over productie

Het crisisberaad zondag in Jeddah (Saudi-Arabië) over de recordhoge olieprijs zal niet leiden tot een beslissing over de olieproductie.

,,Dit is geen Opec-bijeenkomst'', aldus voorzitter Chakib Khelil zondag tegen de Arabische televisiezender Al Arabiya.

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen, goed voor bijna 40 procent van de wereldwijde olieproductie, beslist in september tijdens de eerstvolgende bijeenkomst over een eventuele productieverhoging om de scherp gestegen olieprijs te temperen.

Kopstukken uit de energiesector zijn zondag in Jeddah bijeen om de recordhoge olieprijs te bespreken. De verdubbeling van de olieprijs binnen een jaar tot bijna 140 dollar per vat leidt wereldwijd tot bezorgdheid over de gevolgen daarvan voor de economie.

Volgens Khelil is de aanvoer van olie 'adequaat' en zijn er geen problemen met de voorraden. ,,Er is genoeg olie in de markt, de prijzen worden opgedreven door speculatie'', vulde olieminister Abdullah al-Attiyah van Qatar hem aan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.