Home

Achtergrond 420 x bekeken

Oogst plantuien in Zeeland ligt op schema

De oogst van plantuien is begonnen op het bedrijf van Jan Blok in het Zeeuwse Nieuwdorp.

De oogst van plantuien is begonnen op het bedrijf van Jan Blok in het Zeeuwse Nieuwdorp. De teler verbouwt 7 hectare plantuien. Volgens Wim Menu, accountmanager Zuid-Nederland bij kweekbedrijf De Groot en Slot, begint de oogst op een vergelijkbaar tijdstip als andere jaren. "Vorig jaar zijn we gestart op 28 juni, dit jaar op 20 juni. Het groeiseizoen is redelijk goed geweest. De opbrengsten liggen naar verwachting op een gemiddeld niveau van rond de 30 ton per hectare." Foto Anton Dingemanse

Een deelnemer en een begeleider van zorgboerderij de Meulenhorst in het Overijsselse Ommen zijn de kalveren aan het voeren. In totaal werken drie cliënten op het biologische melkveebedrijf van Heico en Marianne Blekkenhorst. Dit weekeinde stellen in heel Nederland verschillende biologische landbouwbedrijven hun bedrijf open voor het publiek. Ook de familie Blekkenhorst doet hieraan mee. Foto Ruben Meijerink

Een medewerker van kalverhouder De Jong voert de kalveren in de nieuwe stal in Vroomshoop. De stal van maatschap De Jong is bijzonder. De mest van de kalveren wordt gekoeld om de uitstoot van ammoniak en methaan te verminderen. Voor de proef met het koelsysteem voor mest en energiebesparende maatregelen heeft het bedrijf een proefstalstatus gekregen. Bovendien is het aangewezen als voorbeeldbedrijf. De stal biedt plek aan 2.880 vleeskalveren. Die hebben grotere hokken dan gebruikelijk. Zaterdag 28 juni houdt de maatschap een open dag. Foto Ruud Ploeg

Rendementen van aspergebedrijven lopen steeds verder uit elkaar. Dat zegt Leon Koenders, voorzitter van de productgroep asperge bij afzetorganisatie ZON. De tendens naar vervroeging gaat steeds verder, signaleert hij. Ook zou de schaalvergroting doorzetten. "Daardoor zie je de verschillen. Een deel van de telers is sterk geprofessionaliseerd, terwijl er een groep telers is die alles bij het oude laat." Vervroeging is voor velen een manier om de opbrengst te verhogen om zo buiten de aanvoerpieken te blijven. "Vroeger gebruikte niemand plastic en gebruikte iedereen dezelfde rassen."

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.