Home

Achtergrond 193 x bekeken 5 reacties

Ons voedsel is niet duur

Met groeiende ergernis hoor ik poli­tici, beleidsmakers en ambtenaren van FAO en Oeso sinds kort spreken over de dramatisch hoge voedsel­prijzen.

Ons voedsel is helemaal niet duur. Kijk eens naar de hoge prijzen van energie, arbeid en luxe artike­len? We vinden het kennelijk heel gewoon om voor producten die niet tot de eerste levensbehoeften beho­ren ieder jaar meer te betalen. Maar als het voedsel een paar centen in prijs stijgt, dan is de wereld te klein en slaat zogenaamd de paniek toe.

Het zou veel juister zijn om te zeggen dat de voedselprijzen al ja­ren dramatisch laag zijn en dat boe­ren dus ook al jaren voor een appel en een ei hebben geproduceerd. Maar nee, onder het mom van zorg voor de allerarmsten op deze aard­bol zegt men zich grote zorgen te maken over de prijsstijgingen van graan, rijst en mais. Ik vertrouw dat soort opmerkingen niet.

Als deze lieden zich werkelijk zor­gen zouden maken over de voedsel­voorziening voor de allerarmsten, dan zouden ze onmiddellijk het voedsel uit de WTO-onderhandelin­gen halen. Liberalisering van de handel in voedselproducten zal er juist toe leiden dat de allerarmsten als eersten de dupe worden van mis­oogsten, speculatieve handel en woekerwinsten.

Voedsel is een pri­maire levensbehoefte en de belang­rijkste taak van overheden is ervoor te zorgen dat de burgers voor een redelijke prijs over voldoende voed­sel kunnen beschikken.

Ik moet de eerste politicus nog te­genkomen die zegt het fijn te vin­den dat de boeren nu eindelijk weer iets kunnen verdienen en dat het boerengezin een beetje lucht kan halen. Integendeel, de huidige prijs­stijgingen worden door politici aan­gegrepen om het gemeenschappe­lijk landbouwbeleid met zijn be­schermende maatregelen uit te hol­len en af te schaffen.

Sterker nog: men beweert met droge ogen dat dit beleid onbetaal­baar is geworden. De werkelijkheid is echter dat de EU-subsidies voor een gemiddeld agrarisch bedrijf van dien aard zijn dat het net te weinig is om van te leven en net te veel om van dood te gaan.
Ons voedsel is niet duur. Maar wanneer leren we om daarvoor een redelijke prijs te betalen?

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c

  wien heel mooi gezegd, alleen helaas dat wij boeren dit alleen maar lezen het zou op de eerste pagina van elke krant moeten staan zodat de consument dat ook leest en dat het de media ook verspreid

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Petje af Wien, zo goed had ik niet kunnen verwoorden!
  Exact de essentie van deze hele discussie. Doe je best om deze boodschap over te brengen, ik wens je succes.

 • no-profile-image

  Martin

  Wein, donders mooi op papier gezet. Geen ander had het zo goed kunnen verwoorden. Alles omtrend voedsel en de agrarische sector meegenomen. Hopelijk word dit artikel ook verder op 't web geplaatst, zodat mensen er weer eens op gewezen worden dat voedsel (eerste levensbehoefte) belangrijker is dan de luxe artikelen.

 • no-profile-image

  .

  Zo kennen we Wien weer. Ik weet wat je bereikt hebt. Ik hoop dat je er mee door gaat om je in te zetten voor de landbouw. In zulke dagen hebben we jou ook nodig!

 • no-profile-image

  gerard

  Helemaal goed Wien,inderdaad de boeren verdienen een belachelijk lage prijs voor hun producten,men heeft het niet door dat als de boeren een goede prijs ontvangen ook dit weer ten goede komt voor de economie en de welvaart.
  Men geeft de boeren liever wat subsidie om ze nog net in leven te laten,rond uit schandalig.Het wordt tijd dat balkenende en de zijne van het toneel verdwijnen men staat te ver van de samenleving af.
  In den haag is men bezig met het uithollen van de financiele gesteldheid van de bevolking zijn ondernemrs en zijn agrariers.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.