Home

Achtergrond 250 x bekeken 3 reacties

'Olieprijs loopt op tot 170 dollar per vat'

De Algerijnse energieminister Chakib Khelil, tevens voorzitter van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC), verwacht dat de olieprijs op korte termijn kan oplopen tot 170 dollar per vat.

Dat heeft hij donderdag gezegd in een vraaggesprek met televisiezender France 24. "Ik voorspel dat de prijs in de zomer op het noordelijk halfrond waarschijnlijk oploopt tot 150 tot 170 dollar per vat, wellicht gevolgd door een daling richting het eind van het jaar'', aldus Khelil. Een verdere stijging naar 200 dollar per vat (159 liter) noemt hij "onwaarschijnlijk''.

De uitspraken van de bewindsman volgen op rapporten van de Amerikaanse zakenbanken Goldman Sachs en Morgan Stanley, die olie ook flink duurder zien worden. Analisten van Goldman zeiden begin mei rekening te houden met een stijging van de olieprijs tot 150 à 200 dollar per vat in een periode van zes maanden tot twee jaar. Morgan Stanley verwacht een stijging tot 150 dollar per vat in juli.

Volgens Khelil is de zwakke dollar de voornaamste reden voor de aanhoudende opmars van de olieprijs, maar spelen ook spanningen rond Iran en Irak en speculatieve beleggers een grote rol. "Een daling van de dollar van 1 à 2 procent ten opzichte van de euro leidt tot een stijging van de olieprijs met 8 dollar.''

Khelil zei verder dat het steeds moeilijker wordt om bij de huidige prijzen kopers te vinden op de oliemarkt. Diverse grootverbruikers van olie, waaronder de Verenigde Staten, hebben de OPEC opgeroepen de productie te verhogen, maar Khelil noemt de verzoeken "onlogisch en irreëel''. OPEC kan de kraan volgens hem alleen verder opendraaien als er meer vraag is. "Dat is niet het geval.'' De OPEC praat pas bij de geplande bijeenkomst in september weer over de gezamenlijke productie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bioboer

  hoe zo vraag en aanbod bepalen de prijs

  hier kunnen FF en CAMPINA en LTO nog veel van leren.

  lijkt mij goed om een vertegenwoordiger van eko melk holland als externe deskundige bij de "dialoog" op te nemen zij weten wel de melk voor een periode voor een vaste prijs te verkopen.

 • no-profile-image

  andere tukker

  Niet meer vraag wel verhoging van prijs, hoe doen die dat?

 • no-profile-image

  geen polonaise

  Is een leuk verhaal voor de quiz "zoek de tegenstrijdigheden".

Of registreer je om te kunnen reageren.