Home

Achtergrond 166 x bekeken

Olie voorlopig niet in euro's verkocht

De olieprijs wordt voorlopig niet uitgedrukt in euro's in plaats van dollars. Volgens president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) voeren de Golfstaten en de ECB daarover geen specifieke gesprekken.

Trichet antwoordde dat woensdag in het Europees Parlement op een vraag van CDA'er Cornelis Visser. Aanleiding is dat de Golfstaten recent hebben besloten na te denken over de olieverkoop in een bepaalde valuta. Onder meer Iran wil graag af van de Amerikaanse dollar.
Trichet zei dat de ECB wel nauw samenwerkt met de banken in de Golfstaten. "Wij willen graag onze ervaringen delen met hen. Maar ik moet u zeggen dat we nu geen specifieke gesprekken hebben over de notering van olie in euro's. En ook niet over zoiets in het algemeen.''
Olielanden verkopen olie van oudsher in dollars. Door de lage dollar ten opzichte van de euro is olie momenteel relatief goedkoop voor Europeanen.
Trichet zei nog dat speculatie volgens hem niet de belangrijkste oorzaak is van de olieprijsstijging. Hij ziet dat vooral als een zaak van vraag en aanbod.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.