Home

Achtergrond 215 x bekeken

Nederland verliest zetels bij vertraging verdrag

Nederland verliest twee van de 27 zetels in het Europees Parlement als het nieuwe EU-verdrag niet in werking treedt voor de parlementsverkiezingen in juni 2009.

Zonder het verdrag, dat donderdag in Ierland is afgewezen, geldt een oude afspraak die nadelig is voor Nederland. Door het nieuwe EU-verdrag zou dat verlies juist worden beperkt tot één zetel.

Invoering van het EU-verdrag was gepland voor 1 januari 2009. Dat is echter hoogst onzeker geworden door de uitslag van het Ierse referendum.

Voorzitter Hans-Gert Pöttering van het Europees Parlement zei maandag te hopen dat het nieuwe EU-verdrag toch voor juni 2009 in werking kan treden. "We moeten niet vergeten dat de Europese Unie al meerdere keren crises en moeilijke tijden heeft meegemaakt'', zei de Duitser Pöttering gisteren bij aanvang van de maandelijkse plenaire vergadering van het parlement.

Het huidige EU-verdrag, het Verdrag van Nice, bepaalt dat het aantal Europarlementsleden moet dalen tot 736 in plaats van 751 in het nieuwe Verdrag. Naast Nederland verliest ook Oostenrijk twee zetels zonder het nieuwe verdrag. Winnaar is Duitsland, waar het vier zetels scheelt.

Bovendien mag het Europarlement zonder verdrag niet meebeslissen over justitie en landbouw. Het parlement bereidde zich juist intensief voor op die uitbreiding. Voor justitie liggen grote voorstellen op tafel over asiel en migratie. Bij landbouw gaat het om vergaande voorstellen om de productie en handel veel liberaler te maken, zoals afschaffing van het melkquotum.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.