Home

Achtergrond 177 x bekeken

Mugabe beëdigd als president

De 84-jarige Robert Gabriel Mugabe is vandaag voor een zesde termijn als president van Zimbabwe beëdigd.

Dat gebeurde direct nadat de kiescommissie zijn overwinning bekend had gemaakt. Hij won de internationaal scherp bekritiseerde tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 85,51 procent van de stemmen.

Mugabe was de enige kandidaat nadat oppositieleider Morgan Tsvangirai zich had teruggetrokken vanwege het aanhoudende geweld van regeringszijde tegen zijn aanhang. Naar verwachting zal Mugabe zondagavond naar Egypte reizen voor de top van de Afrikaanse Unie die daar maandag begint.

Na de beëdiging prees Mugabe zijn Zuid-Afrikaanse ambtsgenoot Thabo Mbeki. "Zimbabwe staat bij hem in het krijt vanwege zijn eindeloze pogingen harmonie en vrede in Zimbabwe te brengen.'' De internationale gemeenschap had eerder juist scherpe kritiek op Mbeki, omdat de Zuid-Afrikaanse staatsman zich nauwelijks wilde bemoeiden met de politieke crisis in zijn buurland.

Mugabe riep daarnaast de politieke partijen in Zimbabwe op tot een dialoog. "Ik hoop dat we als politieke partijen zullen overleggen tot onze verschillen zijn geminimaliseerd en onze eenheid vergroot.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.