Home

Achtergrond 178 x bekeken

Marijnissen zet met 'gerust hart' stapje terug

Oud-fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer, Jan Marijnissen zet met een gerust hart een stapje terug.

Dat zei hij vandaag bij de opening van een opgetogen gehoor bij de partijraad van de SP in Amersfoort, waar zijn opvolgster Agnes Kant een warm onthaal ten deel viel.

Onder luid applaus stelde hij voor dat de partij volgens een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van RTL4 is gestegen in de peiling van twintig naar 24 zetels. Zijn opvolgster Agnes Kant concludeerde daaruit dat de SP inmiddels de derde partij in Nederland is. Ze vroeg de afdelingsvoorzitters, bestuursleden en Kamerleden: Willen jullie met mij? Gejuich en applaus was het antwoord.

De terugtredende voorman Marijnissen verklaarde trots te zijn op de manier waarop zijn fractie met zijn aftreden is omgegaan. Wat hij bovenal wilde voorkomen was een 'kroonprinsprobleem' bij zijn opvolging. Hij memoreerde dat hij in de Tweede Kamer in de kamer zit van iemand bij wie dit wel het geval was: Joop den Uyl van de PvdA. Los van de emotie, ontzetting en waardering, overheerste volgens hem in de fractie een sfeer van: wat nou een probleem? We gaan er tegen aan.

Kant wil gaan voor dertig zetels. De SP moet echter niet alleen de grootste, maar ook de beste oppositiepartij zijn. ,,Oppositie om het kabinet in de positie te dwingen dat ze het wel anders en beter moeten doen. Oppositie om nog meer vertrouwen te winnen onder kiezers, opdat de kiezers de SP in de positie brengen dat men niet meer om ons heen kan. Dat ze ons, een volgende keer, er niet meer buiten kunnen houden'', zei de kersverse fractievoorzitster.

Ze wil het kabinet confronteren met de gevolgen van het beleid. In haar toespraak haalde ze nogmaals die kritiek van de SP aan: van postmarkt, de commissie-Bakker, het lerarentekort tot de missie in Afghanistan, het referendum over EU-verdrag in Ierland, de uitbuiting van Polen en de thuiszorg. Met instemming van haar gehoor kondigde Kant in haar toespraak actie tegen de bezuinigingen in de AWBZ aan. Ze wil nog voor de zomervakantie een actiekrant publiceren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.