Home

Achtergrond 242 x bekeken

Maori's krijgen bossen terug

Nieuw-Zeeland heeft woensdag de Maori's 176.000 hectare bos teruggegeven, dat vroeger bij de Britse kolonisatie van de oorspronkelijke bewoners was afgepakt.

De Maori's zijn daardoor in een klap de grootste landeigenaren van Nieuw-Zeeland. Het gebied is even groot als de Zeeuwse eilanden en is ongeveer 95 miljoen euro waard. De Maori's, vertegenwoordigd in zeven stammen met meer dan 100.000 leden, kregen daarnaast 115 miljoen euro pachtgeld. De overheid beloofde daarnaast jaarlijks meer dan 6 miljoen euro te betalen aan huur van het gebied.

De afgelopen jaren heeft de overheid al drie keer eerder de landverliezen van de Maori's gecompenseerd, maar niet eerder liepen de bedragen en hectares zo hoog op. De compensatie is gebaseerd op een verdrag uit 1840, dat gesloten werd tussen de Britten en de Maori's. Daar stond in dat de rechten van de Maori's niet geschonden zouden worden en dat zij hun land mochten houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.