Home

Achtergrond 282 x bekeken

'Mais beste oplossing alternatieve energie'

Maisrassen die in oktober (middenlate oogst) worden geoogst, hebben de hoogste opbrengst biogas en de hoogste opbrengst droge stof per hectare.

Daarmee is mais het meest geschikt voor biovergisting en dus het beste product voor alternatieve energie. Dat zeggen onderzoekers van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving in Vathermond, onderdeel van Wageningen Universiteit.

Het onderzoek, dat verricht is in opdracht van de ministerie van LNV, laat zien dat maisrassen die in oktober worden geoogst, het meeste perspectief bieden als energiegewas. Met een gemiddelde berekende opbrengst van 12.300 kubieke meter biogas per hectare, levert mais gemiddeld 5.500 kubieke meter meer biogas per hectare dan zonnebloemen, en ruim 7.700 kubieke meter meer gas dan een hectare soedangras.

Omgerekend betekent dit dat per hectare mais circa zes huishoudens een jaar voorzien worden van energie en warmte. Van zonnebloemen kunnen twee huishoudens worden voorzien in hun energie- en warmtebehoefte per hectare.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.