Home

Achtergrond 320 x bekeken 3 reacties

'Maak pas op de plaats met megastallen'

Het is tijd voor een pas op de plaats in de ontwikkeling van megastallen. Tenzij in de plannen wordt aangetoond dat de ontwikkeling echt wat oplevert op het gebied van duurzaamheid.

Met dat voorstel kwam Frits van der Schans (Centrum voor Landbouw en Milieu) vandaag in Arnhem. Hij gaf zijn boodschap af aan voor- en tegenstanders die op aparte congressen spraken over de grote veebedrijven.

Van der Schans vindt bovendien dat het Rijk zich meer met deze kwestie moet bemoeien. "Als megastallen toch van groot economisch belang blijken, kan ik me voorstellen dat het Rijk in het belang van de BV Nederland meer regie wil.''

In Horst aan de Maas, een van de gemeenten waar een aanvraag voor een megastal ligt, zou die bijstand welkom zijn. Bestuurders daar vinden eigenlijk dat het probleem bij hen over het hek is gegooid en dat ze het zelf allemaal maar moeten uitzoeken. Omwonenden zijn fel tegen de plannen voor een megastal in Grubbenvorst.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft aangeboden om gemeenten en provincies met raad en daad bij te staan, maar ze vindt het geen taak van het Rijk om over de komst van zo'n groot bedrijf te beslissen. Tweede Kamerlid Hugo Polderman (SP) hoopt nog steeds dat Verburg haar koers bijstelt. "Het is goed dat ex-minister Cees Veerman informeel toegeeft dat dit nooit de bedoeling is geweest, maar het gaat erom dat Verburg dat doet.''

Volgens Van der Schans gaan de risico's van de komst van dergelijke ondernemingen de verantwoordelijkheid van de gemeente te boven. Hij vindt dat de rijksoverheid, provincies en gemeenten gezamenlijk een toetsingskader moeten maken. "Kijk mee en zorg dat het echt duurzamer wordt. En doe dan enkele proeven met megastallen. Net als in het onderwijs, zou ook in de landbouw moeten gelden dat je eerst iets nieuws uitprobeert en daar ook van leert.''

Maandag concludeerde het CLM dat de bestaande plannen voor megastallen niet per definitie bijdragen aan een duurzamere veehouderij. Milieudefensie was daar ook na de negen eerdere rapporten al van overtuigd. Tussen de strobalen maakten ook woensdag protestborden met teksten als 'Hier geen veefabriek' en 'Waar blijft de varkensvilla' de boodschap duidelijk.

LTO-voorzitter Albert Jan Maat verbaast zich erover dat bij uitbreiding van de Rotterdamse haven vooral wordt gekeken of dat leidt tot meer werkgelegenheid. "En de veehouderij moet vooral duurzamer worden. Dat wringt.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Mans

  sjaak, en ik maar denken dat die LOGs landingsplaatsen waren voor mensen die moesten verplaatsen vanuit natuurgevoelig gebied. Ga jij me nu verellen dat dat nooit de boedoeling was van die wetten en plannen ?
  Doe nou eens gewoon waar iets voor bedoeld is, en probeer niet meer meer meer voordat de eerste doelstelling op gang is gekomen.

 • no-profile-image

  weet u

  fluiter de fluit, het CLM ! Nou heb ik niet veel kaas gegeten maar de hoeveelste organisatie is dit die onderzoek doet in de landbouw? Ik sta er versteld van zoveel als er proberen een "graantje" mee te pikken. Zomaar even een lijstje, VNE, VEE, PVE,PPE, TNO, SKV,RIKLIT,SMK,SKAL,WAGENINGEN UR, PZ, PDV,MVO,NZO,OCM,NVE,NEVEDI,NCR,LEI,LIB,LBI,KB,DLG,CPE,COS,TES, enzovoort enzovoort. En blijft er nog iets over voor de boer? anders koop ik het wel direct op de boerderij dan heeft de beste ook nog iets.

 • no-profile-image

  sjaak van der linden

  Wat is Nederland weer kortzichtig bezig. Alles is belangrijker dan economie. Natuurbehoud, welzijn dieren, milieu en omwonenden bepalen ontwikkelingen.
  Er is toch bewust gekozen voor LOG gebieden waar Megastallen kunnen worden geplaatst, want we willen zo graag ne natuur sparen. Handhaaf dit dan ook.
  Ideale plaats voor ondernemers om heel gericht te investeren voor dierwelzijn, voor milieu voor gezondheid en duurzaamheid.
  M.b.t. milieu en gezondheid wordt de uitstoot van geur, ammoniak en fijnstof teruggebracht tot 10 a 15% dus vergelijkbaar met kleine traditionele bedrijven.
  En breng eens een bezoek aan het voormalige Oostduitse gebied waar grote megastallen staan en die nog dichter bij de bewoonde wereld staan dan hier in Nederland.
  Willen we onze exportpositie handhaven dan zal economisch belang ook zwaar mee mogen wegen, dus laat de landbouw zich verder ontwikkelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.