Home

Achtergrond 309 x bekeken

Luchtvaart stimuleert algentechnologie

Een drietal luchtvaartmaatschappijen commiteren zich met vliegtuigbouwer Boeing en enkele technologiebedrijven aan de gezamenlijke ontwikkeling van algentechnologie.

Daartoe hebben ze de Algen Biomassa Organisatie (ABO) opgericht. Volgens ABO vormen Air New Zealand, Continental Airlines en Virgin Atlantic slechts de eerste golf luchtvaartmaatschappijen die algentechnologie willen stimuleren. Naast Boeing hebben ook technologieconcerns Honeywell en AUB zich aangesloten bij het verband.

Billy Glover, Boeing directeur en voorzitter van ABO, legt in een statement het motief van Boeing uit: "Luchttransport is essentieel voor wereldwijde economische voorspoed maar wordt bedreigd door hoge brandstofprijzen. Samen erkennen we het potentieel van algen om deze aanzienlijk te verminderen."

Vice-bestuursvoorzitter Norm Thompson schrijft over het belang van samenwerking: "niet één enkele luchtvaartmaatschappij, onderzoeksinstelling of wetenschapsgroep heeft de oplossing om luchttransport te verduurzamen."

De KLM maakte eerder bekend binnen twee jaar vliegtuigen op olie-uit-algen te willen laten vliegen. Daarvoor sloot het een contract met het Brabantse energiebedrijf AlgaeLink.

Of registreer je om te kunnen reageren.