Home

Achtergrond 196 x bekeken

Leds lijken inderdaad efficiënter

De leds die Lemnis Lighting bij Red Star Trading heeft opgehangen lijken de tomatenplanten inderdaad aan te zetten tot een efficiëntere fotosynthese dan onder SonT-lampen.

Leds bleken tot week 16 op 50 procent van de meerproductie van SonT-lampen te komen. Dit is veel hoger dan op grond van de toegevoegde hoeveelheid licht mocht worden verwacht. De Leds leverden maar 20 micromol per seconde per vierkante meter, tegenover 100 micromol uit de SonT-lampen. Wanneer de meerproductie in zijn geheel wordt toegeschreven aan de hoeveelheid toegevoegd licht, dan zou de PAR-efficiëntie van de Lemnis-leds tot en met week 16 bijna 2,5 keer zo hoog zijn geweest.

Toch zijn op grond van de grote proef in de kas van 8500 vierkante meter bij de gebroeders Van der Kaaij in Tinte geen harde conclusies te trekken. De plantdata lagen 24 dagen uit elkaar, de ledlampen gingen pas 5 weken na het planten aan en de invloed van het toenemende daglicht is groot geweest. De resultaten stimuleren de gebroeders Van der Kaaij en Lemnis Lighting echter om dit najaar de proef opnieuw en beter op te zetten. De capaciteit van de Leds wordt daarbij waarschijnlijk 3,5 tot 4,5 keer zo hoog.

Lees een uitgebreid artikel over de resultaten van de proef het Weekblad Groenten & Fruit van deze week.

Bekijk hier de teeltlog die Dirk van der Kaaij bijhoudt over zijn ervaringen met led-belichting

Bekijk hier een film over de led-belichting bij Dirk van der Kaaij

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.