Home

Achtergrond 369 x bekeken 9 reacties

Lammeren vallen buiten elektronische I&R

De Dienst Regelingen van het ministerie van landbouw stelt voor om lammeren, die binnen 12 maanden na hun geboorte worden geslacht, buiten de verplichte elektronische Identificatie- en Registratie (I&R) te houden.

Daarover moet de dienst nog overleggen met de schapen- en geitensector. Iedere schapen- en geitenhouder moet zijn dieren vanaf 1 januari 2010 elektronisch identificeren met een chip of maagbolus en individueel registreren. Zo zijn de dieren op elk moment te traceren.
Het oormerk met het Unieke Bedrijfsnummer (UBN) vervalt daarmee voor alle schapen en geiten met uitzondering van lammeren, die binnen 1 jaar na hun geboorte naar de slacht gaan. Voor die dieren mogen de schapen- en geitenhouders het oormerk met UBN nog wel gebruiken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Eerst de I&R nummering goed werkend maken, zonder uitzondering.
  Bij rundvee blijkt dit een hoop ellende.
  Nu de schapen en geiten nog.

 • no-profile-image

  Schapenhouder

  Je hebt deels gelijk collega-schapenhouder, de dieren met alleen een I&R merk in, moeten binnen Nederland blijven, en mogen alleen 1 op 1 naar een slachthuis.
  Maar het gros van mijn slachtrammen gaat nu rechtstreeks naar het slachthuis, dus das helemaal geen probleem. de handel vind dit wel een probleem, want die zit hier niet tussen,verdient er niets aan.
  Ik ben niet de enige die een deel van de lammeren rechtstreeks naar het slachthuis brengt, dus er zit best voordeel in om die lammeren alleen een goedkoop merk in te doen i.pv. een duur elektronisch merk.

 • no-profile-image

  gj

  Identificatie en Registratie, waar is het eigenlijk voor bedoeld?
  Electronisch I & R heeft alleen en voordeel voor veetransporteurs en slachthuizen. Zij weten in no time, welke dieren binnen zijn.
  Voor dierziekten bestrijding heeft electronisch oormerken m.i. geen voordelen. Ondermeer dekrammen/ ramlammeren worden van boer op boer verkocht zonder door een tracering te komen. Zolang de melding van verplaatsing niet op orde is heeft electronisch oormerken geen enkele zin, ook al knip je in elk oor 5 merken.

 • no-profile-image

  jeroen

  Allemaal leuk en aardig, maar de extra kosten van dit geintje... worden niet terugverdiend....

 • no-profile-image

  kees

  Onzin, nu moeten lammeren ook al een I&R nummer in. met elektronische oornummers is ook op bedrijfs nivo registrqatie vele malen eenvoudiger!

 • no-profile-image

  geitenhouder

  Dit zou een mooie oplossing zijn om overbodige kosten te voorkomen. Geitenbokjes worden immers toch met een leeftijd van circa 2 maanden geslacht. Electronische herkenning voegt m.i.z. niets toe maar kost meer dan dat het bokje nuchter waard is en zo is meteen duidelijk dat deze dieren niet voor de fokkerij bedoeld zijn.

 • no-profile-image

  schapenhouder

  lammeren zonder elektronische I&R zijn straks volgens de handel niks waard, je bent overgeleverd aan de binnenlandse handel want ze mogen maar een keer een bedrijf verlaten, linea recta naar een slachthuis

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Kees,
  Ja klopt, maar met 10 euro kosten voor electronisch en wat zijn de kosten van oormerkje, is er toch een redelijk prijsverschil...... en dat is niet te verhalen-

 • no-profile-image

  kees

  Sorry ik ben ook een beetje onduidelijk geweesdt. ik ben voor elektronische I&R bij fokdieren en gewoon de eenvoudige houden bij mestlammeren zoals dat nu ook al is.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.