Home

Achtergrond 201 x bekeken

Lagere inkomens ontzien bij kinderopvang

Het kabinet is het vandaag eens geworden over de eerder aangekondigde bezuinigingen op de kinderopvang.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Onderwijs, die verantwoordelijk is voor kinderopvang, heeft dat gezegd. Het kabinet ontziet de lagere inkomens. Zij gaan gemiddeld 5 euro per maand meer betalen. De modale inkomens zijn 15 euro per maand meer kwijt. Huishoudens die 90.000 euro per jaar verdienen zijn per maand 65 euro duurder uit.

Het kabinet pakt verder het onbedoelde gebruik van gastouderopvang aan. Gastouders moeten zich aansluiten bij een officiële kinderopvanginstelling. De rol van gastouderbureaus verdwijnt daarmee, maar de kleinschalige opvang blijft bestaan.
Voor professionele kleinschalige opvang, de zogenoemde thuiscrèches, gaat een maximumtarief van 4 euro per uur gelden. Voor de informele opvang wordt dat 2,50 euro per uur. De bezuinigingen op de kinderopvang zijn nodig omdat het budget op termijn met ruim 1 miljard euro overschreden dreigde te worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.