Home

Achtergrond 195 x bekeken

LEI ziet aanzienlijke kostenverhoging door dierenwelzijn

Maatregelen voor het bevorderen van dierenwelzijn veroorzaken aanzienlijke kostenverhogingen. Die kunnen voor een deel worden terugverdiend.

Stro in varkensstallen verhoogt de kostprijs met 6 eurocent per kilogram vlees. Dit voorbeeld noemde directeur Ruud Huirne van het LEI-WUR vandaag bij de presentatie van het Landbouw-economisch bericht over 2007.

Het bericht gaat ook in op de kosten die boeren moeten maken voor dierenwelzijn. Daarin staat ook dat het verbod op de verrijkte kooi de prijs van eieren met 1,5 tot 2 cent verhoogt. Het Varkensbesluit, dat de leefruimte voor varkens vergroot, gaat 2,8 cent per kilogram vlees kosten.

Huirne wees er op dat de marges in de varkens- en pluimveesector smal zijn zodat deze kostenverhogingen serieus zijn. Wat alle maatregelen bij elkaar gaan kosten vindt het LEI nog moeilijk te ramen. Er loopt nog veel onderzoek naar nieuwe vormen van huisvesting.

Daar staat volgens Huirne tegenover dat deze kostenverhogingen in ieder geval voor een deel zijn terug te verdienen dankzij verminderde ziektedruk, hogere opbrengsten en betere productkwaliteit. In een Europees overzicht van de staat van dierwelzijn is Nederland nu een middenmoter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.