Home
Achtergrond
267 x bekeken
6 reacties
LEI: structureel mestoverschot na 2009
Vanaf 2015 is 8 procent van de in Nederland geproduceerde mest, dus in totaal 13 miljoen kilo fosfaat, niet plaatsbaar.
Dat blijkt uit een analyse van de mestmarkt door het LEI en Wageningen Universiteit.
Volgens het rapport Mestmarkt 2009-2015 lijkt vanaf 2009 een structureel mestoverschot te ontstaan. De productie van mest blijft volgens de onderzoekers nagenoeg gelijk. De gebruiksnormen worden tegelijkertijd verder aangescherpt (door de Kaderrichtlijn Water).
De mogelijkheden om buiten de Nederlandse landbouw mest af te zetten zijn gering. Op dit moment is sprake van een wankel evenwicht, aldus het rapport. Desondanks voert bijna een derde van de landbouwbedrijven volgens het CBS reeds mest af.
Voorheen werd Nederland min of meer gered door de export van onbewerkte mest en de verbranding van droge pluimveemest. De mogelijkheden hiertoe nemen volgens de onderzoekers echter niet evenredig toe met de afname van toegestane afzet in de eigen landbouw.
Het LEI is bij haar berekeningen uitgegaan van een mestprijs van 10 tot 15 euro per ton dunne mest. Haar conclusie komt vrijwel overeen met een eerdere studie van het Milieu en Natuurplanbureau. Daar concludeerden onderzoekers een overschot van 15 miljoen ton fosfaat.
Het ministerie denkt dat de verwerking van mest een oplossing kan bieden. Minister Verburg van LNV heeft goede hoop dat digestaat op termijn kan worden aangemerkt als kunstmestvervanger. Over het mestbeleid wordt overigens nog onderhandeld met Europese regelgevers.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.