Home

Achtergrond 223 x bekeken 1 reactie

Kritiek op vrijwilligheid lobbyregister EU

Niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) hebben kritiek op de instelling van een register voor de duizenden lobbyisten in Brussel, omdat deelname aan het register vrijwillig en de gevraagde informatie summier is.

”Dit is een symbolisch gebaar, geen stap voorwaarts”, meent Erik Wesselius van Alter-EU, die namens 160 ngo’s pleit voor meer openheid over het lobbyen in Brussel. In het register dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, maandag heeft opgesteld, komen geen namen van individuele lobbyisten.

Eurocommissaris Siim Kallas (fraudebestrijding) stelt dat een vrijwillig register juist beter zal werken dan verplichte registratie. Een verplicht register vereist wetgeving, en dan moet er een exacte definitie komen van wat een lobbyist is. Bepaalde belangenbehartigers die daar niet inpassen kunnen dan alsnog vrij hun gang gaan. De Europese Commissie is bang dat strenge wetgeving ook mazen in de wet teweeg brengt.

Het register is maandag geopend. Over een jaar zal Brussel een evaluatie van het nieuwe systeem maken. Als dan blijkt dat er te weinig registraties zijn, kan het alsnog komen tot een verplichting.

In Brussel lopen naar schatting 15.000 lobbyisten rond die met een budget van 1 miljard euro namens bedrijven, organisaties en overheden proberen de Europese wetgeving te beïnvloeden.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    mitie

    zie je wel dat E.C.een corrupte belangen groep is.15000 lobbyisten die meer dan 1 miljard euro verdienen door smeer geld op te strijken ;;en dan beweren het is regelgeving uit brussel;;zoals water en mest richt lijnen en natuuren mileu aktivisten beweren

Of registreer je om te kunnen reageren.