Home

Achtergrond 148 x bekeken

Kritiek VN-rapporteur op Brits antiterreurplan

De VN-rapporteur voor mensenrechten en de strijd tegen het terrorisme, Martin Scheinin, heeft kritiek geuit op de Britse overheid.

Die wil het aantal dagen dat een terreurverdachte zonder aanklacht in voorarrest mag zitten, verhogen van 28 naar 42.

Volgens Scheinin kan het plan 'een negatief precedent' scheppen voor het handhaven van mensenrechten in de strijd tegen het terrorisme. Andere landen zouden het Britse voorbeeld kunnen volgen 'zonder na te denken over het belang van effectieve juridische herziening'.

Eerder hadden de belangrijkste openbaar aanklagers van Schotland en van Engeland en Wales zich al tegen het plan van de Britse regering gekeerd. Zij vinden de uitbreiding niet nodig. Ook mensenrechtenorganisaties zien het voorstel niet zitten.

Het plan maakt deel uit van een nieuwe antiterreurwet waar het Britse Lagerhuis woensdag waarschijnlijk over stemt. Verwacht wordt dat vijftig parlementariërs van de regerende Labour-partij tegenstemmen. Als het wetsvoorstel er niet doorkomt, verhoogt het de druk op premier Gordon Brown, die toch al onder vuur ligt na de smadelijke nederlaag in de gemeenteraadsverkiezingen van 1 mei.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.