Home

Achtergrond 429 x bekeken

Kostprijs paprika stijgt 20 cent

Puur op basis van warmtebehoefte van de plant leidt de prijsstijging voor energie dit jaar tot een kostprijsstijging van 20 cent per kilo paprika.

Dat zegt Cor Hendriks, sectormanager tuinbouw bij de Rabobank. Dat betekent dat het bedrijf geen WKK heeft om warmte te leveren en electriciteit te verkopen. Met WKK zal de kostprijsstijging circa 10 cent bedragen, berekent hij. Voor tomaten is de kostprijsstijging 10 cent (zonder WKK).

Volgens de sectormanager is een glasgroenteteler ten opzichte van vorig jaar gemiddeld 6 euro per vierkante meter meer kwijt aan energie. Een WKK dempt die stijging tot 2 tot 3 euro per meter, stelt hij.

Ten opzichte van 2004 is de stijging 10 euro per meter (zonder WKK). Voor veel bedrijven betekent de stijging dat ze onder kostprijs leveren en interen op het eigen vermogen. Uitgestelde investeringen leiden op deze bedrijven tot een rem in de ontwikkeling. De Rabobank ziet het aantal investeringsvragen uit de glastuinbouw momenteel afnemen. Hoe groot de daling is, kan Hendriks niet zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.