Home

Achtergrond 283 x bekeken

Klant vindt groente en fruit niet duur

Consumenten vinden verse groente en fruit niet duur. Dat blijkt uit onderzoek van het landbouweconomisch instituut LEI.

Het LEI ondervroeg ruim duizend consumenten uit verschillende klantengroepen over een aantal zaken. Eén van de vragen ging over de prijs van groente en fruit. Consumenten reageerden neutraal op de stelling dat groente en fruit duur is. Groente en fruit moet vooral lekker en gezond zijn, veilig zijn en er mooi uitzien. De prijs kwam in de vragenlijst op de laatste plaat na negen andere productkenmerken.

Het LEI onderzocht ook het verschil tussen de gemiddelde consument en de klant van de natuurvoedingswinkel. Deze laatste vindt prijs nog minder belangrijk.

De opvatting van de consumenten is opmerkelijk omdat groente en fruit fors zijn gestegen in prijs de laatste jaren. Ook klagen telers over de gestegen verschlllen tussen telers- en winkelprijs. Ondanks de hoge winkelprijzen loopt de afzet nog wel op. Supermarktkoepel CBL stelt dat de afzet verse groente en fruit afgelopen jaar is gestegen met circa zeven procent.

De meting onder de circa duizend consumenten vond in 2007 plaats. Afgelopen maand werd juist een record geboekt in de prijsvorming voor vers fruit. Het was nog nooit zo duur in de winkels, blijkt uit de statistiekgegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Of registreer je om te kunnen reageren.