Home

Achtergrond 191 x bekeken 2 reacties

'Kas leeg laten liggen in winter kost meer dan het oplevert'

De kas leeg laten liggen in de winter om zo onder de hoge energieprijzen uit te komen, kost vaak nog meer dan gewoon blijven doortelen.

Die waarschuwing gaf Egon Coolen van VEK Adviesgroep de telers gisteren mee op een bijeenkomst in Zoetermeer.

Naar de informatiebijeenkomst gisteren van VEK Adviesgroep en AgroEnergy kwamen ongeveer 150 telers. Coolen gaf aan dat het vaak geen slimme oplossing is om de kas in de winter bijvoorbeeld twee maanden leeg te laten liggen. "Dat is wel een erg rigoureuze stap. Telers moeten als ze met deze gedacht lopen hier eerst eens goed aan rekenen."

In de koude wintermaanden niet telen geeft dan wel iets lagere capaciteitskosten, maar dat zet volgens hem geen zoden aan de dijk. "Ook komt de teler nog gewoon voor de plantkosten te staan en blijven de vaste arbeidskosten. Verder missen telers dan wel vaak de hogere prijzen in het voorjaar."

Coolen rekende met KWIN-gegevens voor twee groenteteelten voor wat het effect is van twee maanden niet telen. Bij een teelt van cherrytomaten zonder wkk en een gasprijs van 30 cent per kuub bracht twee maanden geen cherrytomaten telen 39,89 euro per m2 op en wel gewoon doortelen 41,98 euro.

Bij een teelt van trostomaten kost het nog meer om in de kas twee maanden niet te telen. Daar was het verschil tussen niet telen en gewoon doortelen 2,76 euro per m2. Een jaarrondteelt levert daar een resultaat op van 38,01 euro en 2 maanden leegliggen 35,25 euro.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  World@work

  0.40cent X 15m3==

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Ik ben misschien niet zo slim,maar 2 maanden niet stoken scheelt 15 kuub a 30 cent,dat is €4,50 per meter,dan is de rekensom zo gemaakt volgens mij heb je het VEK daar niet bij nodig.
  45 duizend per ha is een aardig zakcentje.
  En waarom is iedereen zo bang dat tuinders hun kas leeg laten liggen?
  Zagen de heren advizeurs dat niet aan komen?

Of registreer je om te kunnen reageren.