Home

Achtergrond 183 x bekeken 37 reacties

Kamer wil prijsgarantie boer

CDA, PvdA én de SP, samen een Kamermeerderheid, willen dat de overheid ingrijpt in het prijsbeleid voor agrarische producten.

Landbouwminister Gerda Verburg ziet hierin echter geen rol voor de overheid. Dat bleek vandaag tijdens een debat over het landbouwbeleid, in het bijzonder de geplande afschaffing van de melkquotering. Aanleiding voor de opmerkingen uit de Kamer vormden de recente acties in de zuivel.

SP-Kamerlid Hugo Polderman pleitte voor een gegarandeerde minimumprijs voor melk, gecombineerd met een vasthouden aan de zuivelquota.

CDA-collega Joop Atsma ziet dat laatste niet zitten. Wel is hij voor een verbod op verkoop onder de kostprijs, een voorstel dat hij eerder vergeefs indiende. Atsma ziet nu, onder gewijzigde politieke verhoudingen en met het oog op het actuele voedselvraagstuk, nieuwe mogelijkheden.

Het CDA-Kamerlid wil met zijn voorstel voorkomen dat supermarkten stunten met de prijs van voedsel. Ook Harm Evert Waalkens (PvdA) wil dat daar een stokje voor wordt gestoken.

Verburg ziet geen mogelijkheden voor een ’stuntverbod’. Volgens haar is dat strijdig met Europese regels. Evenmin wil ze zich mengen in het debat over de melkprijs. Dat moet gevoerd worden binnen de zuivelcoöperaties.

Wel vindt Verburg dat in de ophef rond de gestegen voedselprijzen de aandacht vooral uitgaat naar de prijs voor de consument en veel minder naar de kostprijs voor de boer.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ryan

  Yes Bianka, we do have a system of regulated pricing and it works well. There are here also people that believe that deregulation is the answer to all that ails in the world, but ask any of the dairy and poultry farmers and you will hear that the y do not wish to change. Currently the farmers have asked for an additional 3,5 cents a liter @ 3.6 fat for cheese and other industrial useage. Currently the farmers receive aboit 84 cents for fluid and 68 cents for industrial. then there some classes of milk where they receive about 30 to 45 cents. for an average of 72 to 74 cents. hope this helps you all that your friendly coop or super-market is not always your friend. they want more and you deserve only less.

 • no-profile-image

  jos

  WTO mijn aars! EU is gek en laat zich voor het karretje van US spannen. Om dit een beetje te verbloemen wordt het EU landbouwbeleid met een rood randje omlijst door er milieudoelstellingen aan vast te koppelen. Bush en zijn companen lachen in het vuistje. Wat betreft de Amerikaanse boeren en hun inkomen, bestaat deze niet voor een groot deel uit indirecte subsidies voor bio ethanol uit mais? En worden ze ook niet dit jaar weer gecompenseerd voor de schade door het extreme weer? (Kyoto verdrag, wat is dat?) Ben benieuwd wat voor beleid ze krijgen als Obama met zijn "changes" aan de macht komt. Zullen de Mexicanen dan nog voor maar 8$/uur 10uur/dag werken? (vormen de Spaanstaligen niet een groot deel van het electoraat wat op de democraten zal gaan stemmen?) Kortom met dit betoog wil ik alleen maar zeggen ook in US zal de kostprijs gaan steigen. Verder hoeft men van politiek Den Haag echt niet te verwachten dat ze met minimum prijzen voor de landbouwproducten op de proppen komt. De rede hiervoor is simpel: 1. Brussel 2.WTO 3. Het eten wordt zo duurder en aangezien de consument zijn euro maar één keer kan uitgeven met als gevolg dat er dan ook minder belastinggeld binnen komt. Voor voedsel hoeft immers maar 6% BTW afgedragen te worden!
  Wat ik bemoedigender vind is dat er steeds vaker geluiden te horen zijn over "voedselkilometers", oftewel haal je eten uit je eigen regio!
  Moraal van mijn verhaal is: libiralisering van de wereld handel is in beginsel een goede zaak maar ieder land zal op wat voor een manier dan ook een of andere vorm van protectionisme proberen toe te passen.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Dat protesteren heeft geen ene reet geholpen.
  Wel quotum eraf halen en daarbij markt beschermen?
  Wat tegenstrijdig, donder toch op of het is vrij of het is beschermd, niks iets met minimale kostprijs.
  Ondernemersrisico.

  Overheid mag zich er mee bemoeien, als zei hierin iets verwachten van de heren Agrariers, als vergoeding voor inzet.

 • no-profile-image

  Boerin

  Beste Willy, Beneden-Leeuwen en Ach Ja,
  Er is niemand maar dan ook echt niemand, die je tegenhoudt om een actie te beginnen. Ik zou zeggen, kom op ga aan de bak en doe er iets aan. De politiek staat nu open voor gesprek, maak er gebruik van.

 • no-profile-image

  harrie

  Vrij gek dat de europese unie praat over afroming van de subsidies. Terwijl Den Haag (inmiddels) al praat over een prijs die minimaal de kostprijs moet gaan dekken.

  Laat de markt maar is een keer zijn werking gaan doen. zonder hulp van overheid of EU. De sterkste overwinnen vanzelf!!

 • no-profile-image

  frank

  Harrie uit Brabant is volgens mij stekeblind. Zeker niet gezien dat Verburg de mest ruimte weer wil beperken omdat de kader richtlijn water weer eens over de rug van de boeren moet worden uitgespeeld. Hoezo de sterkste overwint? Als jij het hier van de rest van de boeren wint staan er over de grens nog zat boeren over die goedkoper kunnen produceren als jij. Stijgende mestafzet kosten, hogere grondprijzen en voerkosten zal op den duur zorgen voor een veel duurdere productie dan in de rest van de EU. Daarbij zal de lokale melkprijs in west Europa dalen. Kijk nu maar, 4% meer geproduceerd en de melkprijs daalt al fors. Op dit moment stijgt de melkprijs in zuid Europa al fors, zelfs al boven de 45 eurocenten. Dit prijsverschil zal alleen maar toenemen. Dus als je graag de sterkste wil zijn en dus overblijven dan zeg je dus dat je voor 25 cent wil melken anders zal de rest niet afvallen. Ik hoop dat Harrie zijn oogkleppen van te voren zal afdoen en leert zelf te denken dan achter de grote schreeuwers aan te lopen.

 • no-profile-image

  joop

  Boer uit sgoutum heeft precies in de gaten hoe zo`n ministertje te werk gaat. Doe allemaal je oogkleppen eens af! Die Veerman deed het ook allemaal zo goed afgelopen kabinetsperiode. Als je echt zo`n goeie bent ga je niet bij zo`n verziekte organisatie als natuur monumenten of iets dergelijks. We hebben een echte vent nodig die weet waar het om gaat en de boer vooruit wil helpen, want door dit gedonder met zo`n mens gaat de hele sector naar de klote.

 • no-profile-image

  boerin uit limburg

  Als ik dit lees, dan heb ik mijn vraagtekens of dit alleen gelt voor de zuivelhouderij.Wij hebben een vermeerderingsbedrijf in varkens en wij werken al het hele jaar flink onder de kostprijs, maar ik merk er in de supermarkt niets van. Ook wij hebben te maken met hoge graanprijzen die weer doorgerekend worden op het voer en dan nog maar niet te spreken over de mestafzet.En dan het jaar 2012 waar de groepshuisvesting verplicht wordt, waar meoten wij het geld vandaan halen?
  wij moeten het doen van de prijs die bepaald wordt door de handel, zonder subsidie.
  boerin uit limburg

 • no-profile-image

  Piet

  Asjeblieft niet terug naar een systeem met garantieprijzen. Dat heeft al genoeg gekost in Europa. Wie daarna terug wil kent de (Europese) geschiedenis niet.

 • no-profile-image

  JH v Slangenburg

  Als men de Nederlandse landbouw serieus neemt, en ook vindt dat daar voor velen een goede boterham uit te halen moet zijn, dan moet men een halt toeroepen aan die quota verruiming/opheffing !!! Want met de huidige en toekomstige grondprijzen valt er toch echt niet te concurreren met de wereldmarkt, dus dat moeten we ook niet willen. De prijzen staan nu al weer onder druk.
  De z.g. markt die er ligt kan beslist niet door de Nederlandse boeren bedient worden.
  En wat al die 'stropdasboeren' uit de verschillende organisaties roepen is allemaal korte termijnpolitiek, enkel in het belang voor hun eigen baantje.

 • no-profile-image

  ach

  Inderdaad Willy uitBeneden-Leeuwen. Ik hoop ook dat dit geldt voor oa de varkenshouderij. De melkveezector heeft 1 weekje onder de kostprijs gewerkt (terwijl dit makkelijk op te vangen was door de zeer goede jaren hiervoor) en iedereen is in paniek. Er zijn diverse andere sectoren die het al jaren lang moeilijk hebben en daar wordt niet over gesproken. De meeste van die sectoren ontvangen ook noh niets aan subdiedies, dit in tegenstelling van de melkveesector.

 • no-profile-image

  freek

  he ryan ga is lekker nederlands praten melk ook 10 uur per dag en da no 7 uur op de boerderij aan de slag en dat deed ik 7 jaar geleden ook voor 4euro per uur maar vergeet niet dat deze mexicanen onder de tafel worden betaalt lekker geen belasting betalen en ja je moet wat als je illigaal in een land verblijft
  En elke domme amerikaan weet dat ze er zijn maar ze willen er niets aan doen omdat deze illigalen hun hele economie overeind houden

 • no-profile-image

  vd zanden

  Een minimunprijs mag van mij maar dan wel voor alle sectoren in de land en tuinbouw en dus niet alleeen voor de melkveehouderij die al wat uit de supsidie pot van Brussel ontvangt dit zou alweer oneerlijk zijn tegenover de andere boeren

 • no-profile-image

  Willy

  Geldt dat ook voor de hele sector of weer alleen voor de boeren.
  De melkveehouders willen toch vrij zijn.
  We zitten in de groenten en fruitsector al jaren met te lage prijzen, doe daar ook maar eens iets aan

 • no-profile-image

  melkboer

  Een van de weinigen op dit forum waar ik de handen voor op elkaar krijg is "groenteler".
  Deze kan tenminste een mening uiteenzetten zonder gefrustreerd naar collega's te schoppen, en begrijpt precies hoe het probleem opgelost zou kunnen worden.
  Als de landbouw alleen uit zulke ondernemers bestond, dan hadden we geen problemen of we losten ze samen op. Jammer genoeg lijkt dit een utopie.
  Groenteteler, fijn je reactie te lezen.

 • no-profile-image

  boerenverstand

  Snap de minister niet zo goed dat deze discussie bij de zuivelcoöperatie thuis hoort.In Brussel hebben ze juist een sterke lobby gehad om het quotum te verruimen.En de politiek volgen als schapen omdat dan ook de melkprijs dalen kan. Wie stuurt wie nu aan. Hebben boeren nog een stem als deze jongens lobbywerk doen. Mij als LTO-lid is niks gevraagt laat staan als lid van een zuivelcoöperatie. LTO-voorzitter noemde al 7 procent verruiming net voor de melkstaking dat was wel spelen met vuur om als een papagaai de zuivelheren met andere belangen na te praten.Dit motiveerde boeren juist om de melk te laten stromen. En in praatgroepen kwam dan ook vaak het lidmaatschap-lto ter sprake dat de inspraak beter moet.

 • no-profile-image

  Ryan

  you guys in the Netherlands and Europe should stop complaining and let the market decide. If the world market for skim milk powder is 1200$ you all should be happy with that price and work for wages that go along with such a powder price. If you can not aford such wages get out of the business and let the Americans and New Zealanders provide you with dairy products. The good thing that comes with that is that all the land not used for agriculture becomes available for the birds and other wild life. This makes Holland more people friendly especially for theconsumers who will have more money available to spend on recreation since they don't have to keep all those subsidy sucking farmers in business.
  good luck in a world dominated by Reagonomics and Thatcherisms. That's what you get when you elect politicians that cater to the right wing agendas of todays business elite.

 • no-profile-image

  nn

  de oplossing is Bio energie levering tegen kostprijs de vraag is bij deze olie prijzen is oneindig. En je haalt calorieen van de verzadigde voedselmarkt. Willen de mensen eten dan moeten ze berijd zijn een eerlijke prijs te betalen.

 • no-profile-image

  jac

  wat een populair gezwam in Den Haag zeg, prijsgarantie? zij geloven nog in sprookjes zeker? Kostprijsverhoging daar stemmen ze al jaren mee in met al hun steeds vaker onnozele regeltjes. Nu willen ze in een keer slijmen bij de boeren door ze een worst voor te houden die nooit bewaarheid wordt. Zeg dan niets!
  Oh ja, Willy uit beneden leeuwen heeft volkomen gelijk dat de koeienboeren weer de eerste zijn die staan te zeuren terwijl zij jaren lang genoeg kansen hebben gehad om zich financieel voor te bereiden. Verder hebben zij een ideale afzetstructuur waar we in de fruitteelt, groenteteelt alleen maar jaloers op kunnen zijn, namelijk 1 of 2 grote afzetcooperaties die een heel groot marktaandeel hebben.

 • no-profile-image

  Jan Berend

  Actie voeren helpt nog steeds, kijk maar naar Duitsland. Het is goed dat er nu ook vanuit de Nederlandse politiek aandacht voor de boeren komt.

 • no-profile-image

  boerin uit brabant

  Ik ben het helemaal eens met de boerin uit meijel.Ook wij hebben een vermeerderingsbedrijf met varkens. En we hebben onderhand nog niet meer te eten van de armoede. Alleen maar kostenstijgingen, denk aan voer en mest, regelgeving, ed. Iedereen berekent zijn hogere kostprijs maar door, maar dat kunnen wij niet. Wij moeten maar afwachten wat we krijgen voor onze biggen, terwijl iedereen aan ons verdient en wij zitten al meer als een jaar ver onder de kostprijs te werken.

 • no-profile-image

  LTO

  Wat sneu voor boerenverstand Friesland dat LTO hem niet naar zijn mening heeft gevraagd. In het zuiden zijn er binnen de vakgroep melkveehouderij discussiebijeenkomsten geweest omtrent de quotumverruiming. Tijdens deze bijeenkomsten heeft er ook wel degelijk een stemming plaatsgevonden. Het is natuurlijk wel eigenverantwoordelijkheid of je deze bijeenkomsten bezoekt.

 • no-profile-image

  nuchtere boerin uit brabant

  hey Ryan, is this then including al the
  growing hormoons and al the pesticides?

 • no-profile-image

  Ryan

  Nuchtere boerin are you saying that scientist and doctors do not know where they are talking about. That the drugs and hormones they have developed, on behalf of big multinationals, are not save for human consumption?? Who are you,and all the others that do not have the brains and knowledge,to second guess these learned scientist and politicians that try to provide to you and me cheap food so we may use the money we save for things like recreation, cars and bigger house? You and I have to keep the economy going by puchasing things that are not important, but which will provide work to millions.
  Farming needs to be done by those that cannot do anything else. Isn,t that the reason why many Dutch vegetable and fruit growers hire Polish guestworkers. Since these workers will work for less. Tomorrow we will let other workers who are not smart enough to do anything else but farming do the work. these workers could come from Africa or maybe it would be better that we do the farming there, in Africa. this way the world becomes a better place for all.

 • no-profile-image

  boerenliefhebber

  wat heeft de boer dan aan die trut van een minister van landbouw; dan kan de naam beter verandert worden in minister van voeding, als ze toch niet voor de boeren opkomt.

 • no-profile-image

  LTO-boerin

  Groenteteler je hebt helemaal gelijk !
  Maar als je bij jezelf te rade gaat en de internetdiscussie van de laatste weken het gevolgd, weet je dat dit natuurlijk een utopie is. Jammer maar waar.

 • no-profile-image

  Ryan

  On the topic of striking and dumping milk in order to obtain a better price for your milk, I can only support you in your efforts but question the public dumping of your milk. In My opinion one symbolic act of dumping in Den Haag would have had better results especially if you then would have followed it up with giving away rthe milk to any one who would have wanted it. The result would have been twofold, you stopped providing the "god" coop with milk and you would have the consumer stopping milk from the supermarket, two strikes for you, and the consumer contiues to support you.
  I am somewhat sceptical in the outcome unless you can keep up your efforts for a sustained period of time.
  The best way is to get politicians involved but it seems they have sold them selves to the 'god" market driven economy" and they have totally forgotten the 2nd world war and he hunger winter, how easy it is that we forget.
  The other thing that you all have to understand is that the WTO is expected to deliver an outcome this year and all signs tell me still that the EU and the US want a deal at all cost. Mendelson tells the european farmer what they want to hear but from our negotiators all we hear is that he wants a deal. if it 30000 ton of pork or 500000 ton the same for poultry, with the hope to put dairy in the sensitive products class. the question why dairy sensitive when you want to open up the quota system in Europe? and want o copete with New Zealand and the US, goodluck. talked to a farmer who visited a California dairy milking 4000. three Mexicans @8$ per hour milking ten hours straight. see if you can find a dutchman doing that. and there are many more mexicans that will do the same and are doing the same

 • no-profile-image

  Arjan

  @Jos: heel leuk bedacht dat principe van die voedselkilometers, leuk voor een doosje aardbeien of een bosje bloemen uit de polder, maar ga je dit systeem verder invoeren, dan strand je op de te grote bevolkingsdichtheid in Nederland. Tel daarbij op dat we in Nederland gigantisch verwend zijn en dus lekker rund- of varkensvlees willen, en het verhaal werkt niet meer. Het exacte percentage grondstoffen dat van het veevoer ingevoerd wordt weet ik niet, maar hoe dacht jij varkens te voeren zonder tapioca uit Thailand, koeien te melken zonder soja uit Zuid-Amerika, enzovoort? Vervolgens willen we tijdens het diner nog een lekker glas jus de orange, en als toetje een bananasplit of een frisse kiwi.

 • no-profile-image

  pieter hopmans

  word er dan ook gekeken naar iedere tak in de landbouw naar de kostprijs, want ik heb het idee dat de melk boeren altijd 'n paar streepjes voorhebben op de rest in de landbouw.

 • no-profile-image

  av

  Sorri, Mevr. Verburg u loopt nog met cooperatieve oogkleppen rond uit een grijs verleden.

 • no-profile-image

  groenteteler

  We moeten het niet hebben van prijsgarantie, want voor de overheid er overeens is dan is onze kostprijs weer veranderd. We moeten er gezamelijk (alle sectoren) voor zorgen dat onze kostprijs niet onevenredig stijgt tenopzichte van het buitenland, en door onnodige wetgeving wat vaak allen werk verschaffing is en onnodige kosten waar geen cent voor terug komt. Maar dit kunnen we alleen maar bereiken door als alle sectoren een blok tevormen en ons niet door iedereen te laten uitspelen.

 • no-profile-image

  bert veehandelaar

  je ziet maar weer eens duidelijk hoe zo'n verstokte steuntrekker als de melkveehouderij het ook weer klaar wil spelen om vaste prijzen af te dwingen. veel beter zou zijn zijn mochten ze zich bekwamen in een bedrijf te runnen en finacieel gezond te laten draaien zonder die mooie cheque elk jaar van de belastings betaler. (en zeg nu niet weer dat jullie zo veel belating betalen)

 • no-profile-image

  groenteteler

  Lto-Boerin u hebt gelijk. Maar als er nergens een begin gemaakt wordt dan komt er nooit iets van de grond en dan heeft de overheid het weer voor elkaar. De overheid en de handel is het beste gebaad bij het principe VERDEEL EN HEERS. Er zal geprobeert moeten worden om gezamelijk als een partij naar buiten te komen anders krijgen wij niets voor elkaar

 • no-profile-image

  paultje

  Ziehier hoe het helpt om actie te voeren er gaat nu bij de heren politici ook een lampje branden, nu maar hopen dat deze zoveel licht geeft dat de minister ook het licht ziet

 • no-profile-image

  Boer

  Gisteren op teletekst gelezen, dat de Duitse minister van Landbouw zich wel wil buigen om zich hard te maken of in ieder geval de kostprijs voor de boeren gegarandeerd kan worden. Dus minister Verburg, "boerendochter"??, je bent er voor de agrariërs, en niet om alvast je plekje bij Natuurmonumenten vast klaar te stomen of een riante plaats op het Brusselse pluche.
  Onze inkomenssteun, welke gemoduleerd wordt, ook al zo'n fraaie uitdrukking, heet volgens Den Haag afromen t.g.v. o.a. plattelandsvernieuwing en allerlei andere leuke clubjes, maar volgens de Van Dale is dit "stembuiging". Welke relatie heeft dit met afroming?

 • no-profile-image

  nuchtere boerin uit brabant

  eventjes opeen rij zetten. we halen duur voer uit het buitenland stoppen dat hier in de varkens verkopen het mooie vlees aan het buitenland en blijven zelf met de shit zitten.........duidelijk.
  2 koeien per ha en nog een hoop voer uit het buitenland met hetzelfde verhaaltje van hierboven. de shit is in ieder geval wel goed verdeelt daartegenover staat dat de nederlands zuivelfabrieken bedrijven opkopen in het buitenland en deze subsidies verstrekken van het geld van nederlandse boeren....duidelijk.
  Groenteboeren ..................uhm deze halen geen voer uit het buitenland kunnen shit gebruiken verbouwen op de grond van de koeien en varkensboeren dus daar heb ik verder niet veel op aan te merken behalve dat deze zo dom zijn om hun goed product voor een te goedkope prijs op de markt af te zetten omdat er teveel overspannen en angstige verkopers rondlopen...........Gho welk wel een economie

 • no-profile-image

  bianka

  Hello Ryan from Canada, we have been striking with our milk, just to get the same system as you have in Canada. As far as i know it works well overthere. I hope to get your reaction about this.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.