Home

Achtergrond 177 x bekeken 4 reacties

Kamer verdeeld over onteigening grond

De Tweede Kamer is verdeeld over het instrument van grondonteigening om daarmee natuur mogelijk te maken.

Dat bleek vanochtend bij een debat over het omzetten van landbouwgrond in natuur. CDA, VVD en SGP vinden onteigening geen oplossing, de PvdA en linkse oppositiepartijen denken dat onteigening soms nodig is. Coalitiepartij de ChristenUnie vindt dat laatste ook, maar wil dan wel een eerlijke prijs voor de boer. Kamerlid Ernst Cramer wil daarbij uitgaan van de complexwaarde.

Minister Gerda Verburg antwoordde dat de complexwaarde lastig ligt, omdat dit al snel in strijd is met Brusselse staatssteunregels. Bovendien zou dat veel te duur worden. Verburg wil onteigening ook niet uitsluiten, maar wil zich daarbij houden aan gemaakte afspraken met de provincies, om niet meer dan tien procent van de grond via dit middel te verwerven.

Vrijwilligheid is voor Verburg echter uitgangspunt bij verwerving van grond. En waar, door 'slimme combinaties' te maken tussen landbouw en natuur, verwerving niet nodig is, kan grond wat Verburg betreft de landbouwfunctie behouden. Hiervoor krijgt zij steun van in elk geval CDA, VVD en SGP. Ook PvdA en ChristenUnie neigen naar deze oplossing.

Lees ook: Boerenbeheer in EHS moet aantrekkelijker

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de linkse partijen willen de grond voor een prikje in handen krijgen,puur diefstal

 • no-profile-image

  han

  Complexwaarde is reeel, daar kan iedereen mee vooruit, en niet alleen de grondeigenaar die voor 'rood'weg mag.

 • no-profile-image

  de jong

  Collectief grondbezit is slecht voor het beheer van die gronden. Niemand voelt zich verantwoordelijk meer.
  Collectief Grondbezit heeft zelfs geleid tot de val van het Communisme.
  Laat de plattelanders die generaties lang ervaring hebben de gronden beheren.
  Aankoop en onteigening geeft aanleiding voor gekkigheid als het uitzetten van wolven voor het beheer.

 • no-profile-image

  A.H. van Engelen

  Mensen, waar zijn we in vredesnaam mee bezig? I.v.m. de aanleg en uitbreiding van die vermaledijde EHS, wordt elke mogelijkheid aangegrepen om kostbare grond van de boer of andere eigenaar af te pakken of tegen een geringe vergoeding te onteigenen. Zoiets kan toch niet in de huidige tijd; het lijkt wel of alleen de uitgangspunten van de linkse "kliek" gehoor vinden bij de politiek. Doe gewoon; er is "natuur"plenty in ons land en laten we daarvan genieten, zonder andere(n) hiermee lastig te vallen. Men is volledig zijn/haar verstand kwijtgeraakt. Alleen het woord "duurzaam"kan ik nooit meer horen. Weg ermee!!

Of registreer je om te kunnen reageren.