Home

Achtergrond 154 x bekeken

Kamer toch akkoord met middelenrichtlijn

CDA en VVD zien af van het indienen van een motie, waarin de Kamer zich uitspreekt tegen aanneming van de EU-richtlijn voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen.

Dat hebben de woordvoerders van beide partijen, Jan Mastwijk en Janneke Snijder, besloten na de uitleg die minister Gerda Verburg eerder vandaag gaf over de richtlijn.

De minister zei dat landen die eerder kritisch stonden tegenover de richtlijn, zoals Duitsland, Frankrijk en Denemarken, inmiddels vóór zullen stemmen.

Daarmee is verzet van de Kamer min of meer nutteloos geworden, aldus Janneke Snijder. Verburg krijgt van de Kamer groen licht ook in te stemmen met de richtlijn.

Volgens Verburg heeft EU-voorzitter Slovenië de scherpe kantjes van het voorstel gehaald. Alleen mutagene stoffen (die mogelijk de DNA-structuur veranderen) worden verboden. Zogeheten CRE-stoffen (die bijvoorbeeld kankerverwekkend kunnen zijn) worden onderworpen aan een risicobeoordeling, waarna wordt besloten tot toelating of verbod.

Het Europese Parlement, dat op dit vlak medebeslissingsrecht heeft, wilde ook de CRE-stoffen op voorhand verbieden. Volgens Verburg blijven de gevolgen voor de Nederlandse agrosector beperkt als dat niet gebeurt.

Op andere punten, zoals het beschikbaar blijven van middelen voor kleine teelten, heeft Nederland voldoende toezeggingen binnengehaald, aldus de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.