Home

Achtergrond 173 x bekeken

Kamer: Wachtlijst niet de dupe van orgaantoerisme

Mensen die op een wachtlijst staan voor een orgaan, mogen niet de dupe worden van orgaantoerisme.

Die zorg uitte een meerderheid van de Tweede Kamer vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

Een aantal Europese landen, waaronder Nederland en België, wisselt donororganen uit via de organisatie Eurotransplant. Maar de afgelopen drie jaar haalden vijftig Nederlandse patiënten een nieuw orgaan in België. Dit zou ten koste kunnen gaan van mensen die gewoon op een wachtlijst staan.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zei niet te weten in hoeverre het werk van Eurotransplant en orgaantoerisme op elkaar inwerken. Vrijdag koos het kabinet te blijven bij het systeem dat iedereen toestemming moet geven voor donatie van organen. In België is iedereen donor die daar geen bezwaar tegen maakt. De oppositie verweet Klink patiënten die dringend een orgaan nodig hebben, naar België te jagen omdat daar meer donoren zijn.

Maar de minister bleef erbij dat niet vaststaat dat het Belgische systeem meer donoren oplevert. Als dat in Nederland zou worden doorgevoerd, zou het aantal transplantaties zelfs afnemen.

Op de vraag wat hij wil doen aan mensen die tegen betaling een orgaan halen in een land als Pakistan, zei Klink dat hij samen met zijn collega Ernst Hirsch Ballin (Justitie) bekijkt of de wet moet worden aangepast om dit tegen te gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.