Home

Achtergrond 170 x bekeken 2 reacties

Kabinet onduidelijk over plan zuiveringsmoerassen

Niet meer dan een optie. Dat is volgens minister Gerda Verburg (LNV) de status van de zuiveringsmoerassen, bedoeld om de fosfaatbelasting te doen afnemen.

Het is zeker geen serieus plan, aldus de minister in antwoord op bezorgde vragen van VVD-Kamerlid Janneke Snijder. Vorige week nog noemde staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa (waterstaat) de moerassen "veelbelovend". Volgens haar kan zo niet alleen de fosfaatbelasting dalen, maar kan het riet ook worden gebruikt als bio-energie.

Het Planbureau voor de Leefomgeving vindt de zuiveringsmoerassen (ook wel helofytenfilters) de beste optie om wat te doen aan het hoge fosfaatgehalte in het oppervlaktewater. Dat moet vanwege de Kaderrichtlijn Water. Volgens het Planbureau zou hiervoor 140.000 hectare nodig zijn, ca. 6 procent van het Nederlandse landbouwareaal.

Snijder is er niet gerust op, en overweegt een motie in te dienen om het plan af te voeren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Z

  Voor mij valt dit onder de categorie "Dit verzin je niet".
  Waar ambtenaren zich al niet mee bezig houden vandaag de dag, niet gehinderd door enige realiteitszin. O ja jongens, laten we een gebied even groot als heel de provincie Flevoland om toveren in moeras en hupsakee, weer een probleem opgelost. Was er een probleem dan ? Wel nee joh maar ik moet wat verzinnen deze week want anders komt iemand er achter dat mijn baan hier volstrekt nutteloos is.
  Maar hoe moet dat dan met al die mensen, met name de boeren die daar hun bedrijf hebben ? Oh, die mensen kunnen wel ergens anders heen en die boeren, wel die hebben we toch nergens voor nodig. We halen ons eten toch bij A.H. en das volgens mij geen boer.
  Tot zover een beetje cynisch.
  Nu even serieus: was het niet dat het fosfaatgehalte in het water van de Oostvaardersplassen veel te hoog is ?
  Nou das wel een redelijk moerasje en dus blijkt dat dat ook niet werkt.
  Prettige dag verder.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Het valt me toch op dat Janneke Snijder vaker met heldere en nuchtere standpunten komt die voor de landbouw een steun in de rug zijn.
  Deze mevrouw moeten we toch echt niet vergeten bij de volgende verkiezingen, dit zou zonde zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.