Home

Achtergrond 306 x bekeken 2 reacties

KI Twenthe boekt negatief resultaat over 2007

Varkens KI Twenthe leed vorig jaar een verlies van 66.954 euro.

Over 2006 was het resultaat 25.718 euro negatief. Dat blijkt uit het jaarverslag van de varkens KI Twenthe. De vermogensreserve slonk met 7 procent.

Twenthe had in 2007 last van de gestegen voerkosten en mestafzetkosten. Ook stegen de brandstof en energiekosten met in totaal 16.000 euro. De afzet van sperma steeg tot 325.001 doses. In 2006 zette Twenthe 292.430 doses af. Om de gestegen afzet te kunnen doen hield Twenthe meer beren aan en kocht het ook sperma in. In 2007 zijn de activiteiten van Agrascan BV overgeheveld naar varkens KI Twenthe BV. In Agrascan waren de scan- en serviceactiviteiten van de coöperatie ondergebracht. Het was destijds de bedoeling dat de beide BV’s de activiteiten volledig gescheiden zouden houden, maar in de praktijk viel dat tegen.

Volgens Twenthe-voorzitter Henk Dekker is het verlies dat werd gelden niet onrustbarend. "We hadden de dosisprijs met een dubbeltje kunnen verhogen, dan was het probleem al opgelost geweest. Maar vanwege de slechte situatie in de zeugenhouderij hebben we besloten dat niet te doen. Onze vermogenspositie kon wel een stootje lijden."

Inmiddels heeft Twenthe de dosisprijs met een dubbeltje verhoogd. Ook is de directeursvacature van KI Twenthe niet opnieuw ingevuld. voorzitter Henk dekker en bedrijfsleider Jan Nijland vervullen voorlopig de directietaken.

"Het leek ons niet verstandig om de directeursfunctie op te vullen. De zaak marcheert goed en we kunnen het samen goed behappen. Komen we onverwacht toch voor een fusie te staan dan hebben we geen problemen te verwachten met een directeur die weg moet of iets van dien aard."

Dekker benadrukt wel dat zijn bestuur niet opnieuw met een fusievoorstel zal komen. "We zijn in november keihard teruggefloten door onze leden. Dat signaal was duidelijk. Een nieuw fusievoorstel zal van de leden zelf moeten komen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Ik vind het knap dat de twenthe-leden niet hebben deelgenomen aan de fusie met VAC, K.I.Brabant en Limburg, maar het zal toch heel moeilijk worden om als kleine k.i. het hoofd boven water te houden. Leveren van SPF sperma e.d. vergt veel van een k.i. Het grote gevaar is ook nog dat Topigs vandaag of morgen besluit om geen beren meer in Twenthe neer te leggen, fokkerijsperma moeten ze nu al aankopen bij andere k.i. verenigingen. Ook zal in Twenthe voor 2013 nog een heel aantal bedrijven stoppen . Als kleine k.i. kan je al geen directeur betalen laat staan hooggeschoold personeel die bij bepaalde functies nodig zijn. Ook leverd k.i. Twenthe diensten in het gebied van voorheen het VAC. Dit zal de nieuwe fusie-k.i. op termijn niet meer toestaan waardoor de omzet ook terug zal lopen of de nieuwe fusie-k.i. gaat ook diensten leveren in het Twenthse werkgebied dan is de ramp helemaal niet te overzien.
  Ik wens de Twenthe leden veel wijsheid toe en wacht niet te lang om ergens aan te haken anders kon het weleens te laat zijn. SUCCES.

 • no-profile-image

  peter

  Wat dan met dat gesloten zeugen-afmest bedrijf van 500 zeugen ?

  Die draaien op een verlies van 435000 euro !!!!

  bron ; agrarisch dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.