Home

Achtergrond 176 x bekeken 1 reactie

Instemming met afromen

Het kabinet kan instemmen met de afroming (modulatie) van inkomenssteun boven de 100.000 euro.

Dat geld kan naar de pot voor plattelandsontwikkeling, zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld. Dat staat in een brief van minister Gerda Verburg aan de Kamer. In totaal zou dit tweehonderd bedrijven treffen, die jaarlijks samen circa 600.000 euro (1 promille van de inkomenssteun aan Nederlandse boeren) mislopen.

Het kabinet is niet voor verdere afroming van steunbedragen onder de 100.000 euro voor plattelandsdoelen. Deze doelen kunnen ook direct door boeren worden bereikt; zij moeten voor die diensten steun blijven ontvangen. Maar áls toch gekozen wordt voor modulatie onder de 100.000 euro, schrijft Verburg, dan moet het geld gaan naar ’nieuwe’ thema’s als waterbeheer, klimaatverandering, soortenbescherming en dierenwelzijn.

Dat zijn juist de thema’s, die de Commissie opgeeft als nieuwe bestedingen voor plattelandsgeld. De Commissie heeft voorgesteld steunbedragen tussen de 5.000 en 100.000 euro tot 2013 met 8 procent te korten, ten gunste van plattelandsontwikkeling.
Minister Verburg zei hier desgevraagd geen tegenspraak in te zien. "Na 2013 hebben we nog maar één pijler, is mijn overtuiging." Eerste (inkomenssteun) en tweede (plattelandsbeleid) pijler zullen integreren, meent zij.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  jonge melkveehouder

  Afroming van de inkomenssteun mag wat mij betreft veel forser. Maar dan wel voor geheel Europa!!! Dat Verburg geen goede (zeg maar gerust een slechte) minister is voor de agrarische sector blijkt maar weer. En waar blijft Annie Schreijer, door velen gekozen op persoonlijke titel omdat zij zo voor de sector is. Of is dit het verraad van het CDA!!! Het afgeroomde geld moet terug vloeien naar de sector. Het moet onze concurrentie sterk verbeteren. Extra geld naar plattelandswegen.
  Extra geld voor onderzoek naar inpassing van megastallen in een kleinschalig landschap.
  Imago verbeteringscampagnes voor de intensieve veehouderij en grootschalige melkveehouderij.
  Subsidie op welzijnsverbeteringsprojecten voor alle soorten landbouwhuisdieren. Zo zijn er nog zoveel andere dingen op te noemen.
  Gerda jij schiet duidelijk tekort in het stimuleren van de agrarische sector.

Of registreer je om te kunnen reageren.