Home

Achtergrond 209 x bekeken

Illegale arbeid op agrarische bedrijven daalt naar 13%

Bij de controles op illegale arbeid trof de Arbeidsinspectie in 2007 minder overtredingen aan dan in de jaren ervoor. Slechts 18% van de bedrijven ging in de fout tegen 25% in 2005. De land- en tuinbouw deed het met 13% overtredende bedrijven voor het eerst beter dan de overige sectoren. In 2008 let de inspectie extra op de juiste betaling van de buitenlanders. Deze gegevens komen uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van de Arbeidsinspectie over 2007.

Het verslag spreekt van een succesvolle aanpak van de illegale arbeid. Het aantal overtredingen daalde, van 25 procent van de geïnspecteerde bedrijven in 2005, tot 23 procent in 2006 en 18 procent in 2007. Voor een deel komt de daling ook door het nieuwe vrije verkeer van werknemers uit nieuwe EU-landen, vooral Polen. Strenge controles en hoge boetes spelen eveneens een rol. In totaal deelde de Arbeidsinspectie vorig jaar voor €49 miljoen boetes uit wegens illegale arbeid.

De Arbeidsinspectie heeft speciaal gelet op onderbetaling van werknemers en stuitte op 75 vermoedelijke overtredingen. Betaling onder het wettelijk minimumloon blijkt echter lastig op te sporen en te bewijzen. In 2008 vinden speciale controles op onderbetaling plaats bij bedrijven waar veel mensen uit de nieuwe lidstaten van de Europese Unie werken, zoals Polen. De Arbeidsinspectie zet 24 extra inspecteurs in om illegale arbeid en onderbetaling aan te pakken.

Op het gebied van de arbeidsomstandigheden trof de Arbeidsinspectie bij 55% van de geïnspecteerde bedrijven over alle sectoren één of meer tekortkomingen. Het optreden van de inspectie blijkt effectief: bij hercontrole zijn nog maar 3% van de problemen over. De werkomstandigheden in Nederland behoren tot de Europese subtop. Ons land loopt voorop als het gaat om veilige machines en bescherming tegen gevaarlijke stoffen. Werkdruk, agressie en geweld op het werk vragen extra aandacht. De dienst schreef voor ruim €6 miljoen aan boetes uit.

Vorig jaar kreeg de Arbeidsinspectie iets vaker melding van ernstige ongelukken op het werk (2.300 tegenover 2.100 een jaar eerder). Vooral jonge werknemers en uitzendkrachten lopen een hoog risico. De meeste ongelukken gebeuren met machines, gereedschap, ladders en heftrucks. De kans op een ongeluk is het grootst in de bouw, terwijl de kans in de vervoerssector groeide (vooral laden en lossen).

In de landbouw constateerde de inspectie een groot aantal ongelukken met kinderen en jongeren. Voor koelcellen is een verkennend onderzoek opgezet, nadat eerder twee Poolse werknemers in zo’n ruimte omkwamen. Fruit wordt vaak bij een verlaagd zuurstofgehalte gekoeld bewaard, zodat betreden van zo’n koelcel zeer gevaarlijk is.

Het aantal klachten en tips dat bij de Arbeidsinspectie binnenkwam liep vorig jaar terug. Dit komt onder meer doordat werknemers tevredener zijn over hun werkomstandigheden volgens de Arbeidsinspectie. Het aantal bezwaarschriften en hoger beroepen nam juist toe. Bij de hogere boetes loont dat eerder de moeite, vooral bij de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) met 50% van de gevallen.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘arbeid’

Meer informatie Ministerie van SWZ over het Jaarverslag 2007 van de Arbeidsinspectie

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.