Home

Achtergrond 261 x bekeken 11 reacties

Hand overspeeld

De Dutch Dairyman Board (DDB) heeft met haar acties van afgelopen weekeinde haar hand overspeeld. Actievoeren voor een hogere melkprijs willen veel veehouders nog wel, maar de melkleverantie blokkeren van andere melkveehouders gaat velen duidelijk te ver.

Dat bleek onder meer bij de fabriek in Workum. Onder druk van melkveehouders die nog wel wilden leveren trokken actievoerders van de DDB zich terug van de meeste fabrieken van Friesland Foods. Voor veel Friesland-leden lag de blokkade des te gevoeliger omdat ze zagen dat ook leden van andere coöperaties hun melkleveranties onmogelijk maakten.

Vandaag kreeg de Dutch Dairyman Board nog een klap. Nu van de rechter. Weliswaar moest de DDB de acties voorlopig opschorten, tot een definitieve uitspraak in kort geding volgende week donderdag. Het lijkt echter niet te verwachten dat de DDB, alles overziende, dan nog veel mensen weer op de been krijgt voor nieuwe blokkades.

De kans is groot dat de rechter nieuwe acties bij Friesland Foods verbiedt, omdat dit bedrijf onevenredig dreigt te worden getroffen. Bij andere bedrijven actievoeren lukt waarschijnlijk moeilijker en heeft ook niet zo veel effect. En dan zijn er nog de afkeurende reacties van het publiek. Die liegen er niet om.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Er is maar een echte waarheid! Die zien we over enkele weken als Duitsland klaar is. Als het Duitsland het lukt om de contracten open te breken met de supers dan heeft de LTO en dus Nederland flink langs de pot gepist. Dan vind ik ook dat jan van weperen op mag stappen. Ook de vergaderboer moet stoppen met zijn colums. Er moet een nieuw bestuur komen voor onze cooperatie's en zeker weer en goede directeur. Op dat moment zou Sieta dus wel in aanmerking komen want zij heeft dan wel de markt over zien. Ook moeten we dan de lto compleet opdoeken. Die hebben zich dan zo voorschut gezet en de hele melkveehouderij met een zeer slechte concurentie positie opgescheept want Nederland krijgt dit jaar dan niet die melkprijs die Duitsland wel krijgt. Als de BDM het niet lukt dan heeft lto geljk gehad. En moet de DDB zijn conclusies trekken. Ben wel benieuwd of de BDM het lukt. De wonderen zijn de wereld niet uit.

 • no-profile-image

  hend

  ik waardeer willem bruils collumns erg en deze ook want hij zet je aan het denken.wij hebben de melk weg laten lopen, een groot deel van de ddb bijeenkomsten bezocht, 1 dag gedemonstreerd en collega's onvermoeibaar bestookt met argumenten. blijkbaar willen ze het niet snappen omdat MIJN lto het niet bedacht heeft ofzo. toen ik er vorige week met boeren over sprak waren ze spaans benauwd dat zij de melk weg zouden laten lopen en de buurman niet,ze keken me aan als een konijn in de koplamp. conclusie: een land heeft de leiders die het verdiend en dat geld voor boeren evenzo

 • no-profile-image

  Jaap

  Dit artikel is schandalig: het is pure propaganda, die zo rechtstreeks uit de koker van RFF of LTO kan komen. De realiteit is anders; door het inzetten van machtsmiddelen en geweld door RFF en LTO is het vertrouwen van zijn leden en dat van de consumenten in het buitenland dusdanig aangetast, dat de kosten daarvan vele malen groter zijn, dan de melk, die niet is afgezet. Uit het artikel blijkt eens te meer; wiens brood men eet, wiens taal men spreekt!!

 • no-profile-image

  realist

  die domme comentaren van die ddb boeren hun iq zit gemiddeld echt onder de 80 mischien is er voor hen nog werk bij de sociale werkplaats

 • no-profile-image

  peter

  Oei, ik kan mijn ogen nauwelijks geloven!!!
  Een behoorlijk intimiderend en provocerend artikel, waarvan ik mij begin af te vragen of iemand bij het agrarisch dagblad wellicht andere belangen heeft?
  Levert dat veel op? Geld; dat eigenlijk voor uitbetaling van melkgeld bedoeld is, maar nu wordt aangewend voor niet zo nobele doelen, om mensen over te halen "gekleurde" berichtgeving te doen?
  De "spekkoek" bestaat dus? Beangstigend.
  Ik mag hopen dat ik droom, maar ben bang van niet.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  @ Realist, Friesland.
  Nu je erover begint over de hoogte van jouw iq gesproken: "commentaren" schrijf je met 2x m. En "misschien" met 2x s.
  En jouw iq is veel hoger dan 80???
  Maak dat de kat wijs.

 • no-profile-image

  realiteit

  De DBB in Duitsland heeft de trein gestart!! Andere landen sprongen er ook in. Dus Nederland of de DDB moest ook instappen. Voor Nederland wat vroeg, de melkboeren waren nog niet wakker. Maar de DDB heeft gedaan wat ze moest doen. Helaas, FF en Campina en de LTO bleken er niet voor de melkveehouders te zijn. Ze hebben nu kleur bekend. Zij hebben hun handen verloren!!! De fusie moet nog goed gekeurd worden door de Europese Commisie, Je mag je bedenkingen nog indienen!!! Als die fussie door gaat is het een grote ramp, als ze zich zo gedragen tegen over de melkveehouders. Wat heb je aan een cooperatie die tegen een redellijkemelkprijs is!!!

 • no-profile-image

  blondes

  Hand overspeelt of gebrek aan solidariteit bij de DDB leden, als DOC
  leverancier bij de poort van Workum staan , maar thuis niet mans genoeg zijn om je melktank te laten leeglopen .
  Sieta ga je leden maar eens vragen om hun melkleverings overzicht .

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Het is straks een hele grote sponsor voor het AGD die overblijft in de melkverwerkende industrie en die wil je liever niet tegen je in het harbas jagen.
  Dus probeert ook het AGD een wig te drijven tussen de melkveehouders.
  Wiens brood men eet diens woord men ....., lijkt ook hier weer op zijn plaats. Kortzichtigheid troef, maar ja, dat zijn we gewent van onze vergaderboer.

 • no-profile-image

  Boertje

  Duitsland zou het goed geregeld hebben, is het niet zo dat de duitse fabrieken nou al een paar cent minder betalen? De duitse supermarkten stunten met melk?
  duitse verwerkers melk uit polen aan trekken? Misschien nu een paar cent erbij, maar binnen 3 jaar wordt dat wel weer terug verdient. wil je grip krijgen op de markt, moet je niet 1 maal melk weg gooien, structureel een afzet markt regelen waar melk heen gaat die er te veel!?!? is. Bijvoorbeeld de varkenshouderij. Over 4 maand is de "winst"van deze actie al weer verdamt.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Boertje Hengelo. Inderdaad Duitsland heeft het goed gerelgeld. Kijk maar naar de werkelijke cijfers. Campina staat strak onderaand met de uitbetalings prijs. Bovendien krijgt de Duitsmelkveehouder nog steun vanuit de overheid en de consument. Dit praat heel anders. De melkveehouderij in Nederland is altijd met imago bezig en pikt daarom alles. In Duitsland wordt geacepteerd dat je reele wetgeving wilt omdat er anders geen goed brood verdient wordt in de landbouw. Hier mogen wij dus ook voor demonstreren. Dat is in Europa ieders recht. Of wij gelijk hebben over de melkprijs of niet (vind van wel) deze actie heeft bij de Duitse consument nog meer respect opgelevert. Die begrijpen dat wij een kostprijs dekende melkprijs nodig hebben en die willen er ook voor betalen mits het bij ons terecht komt. Waarom de Duitse melkveehouders bij de consument een beter imago hebben weet ik niet. Maar ik denk (ben geen profeet) dat het aan de belangen organisatie ligt. Want imago moet je doen en niet alleen over praten. Dit is hetzelfde als je opschool zit. Het jongetje die alles acepteerd nooit wat terug zegt wordt altijd gepest. Dit integenstelling tot die met een grote mond. Zit je er een beetje tussen wordt je door iedereen gewaardeerd en heb je weinig problemen en dan kun je de problemen ook oplossen. Dit is denk het verschil tussen Nederland en Duitsland. Bovendien hebben daar de grote gezins bedrijven (+60 koeien) een groot concurentie voordeel. Die hebben zoveel grond dat ze al het voer zelf kunnen telen. Als zij uit willen breiden dan is er meestal genoeg grond bij te pachten, bovendien is mest afzet niet duur omdat er in het grootste deel een mest tekort is. En als je een nieuwe stal bouwt kun je subsidie krijgen uit het zelfde potje waar Nederland de natuur voor onderhoud. (De Duitse natuur is wel beter onderhouden dan de Nederlandse) Natuurlijk geloven de Nederlanders dit niet maar Duitsland en ik denk ook Frankrijk kunnen met een zeer lage kostprijs draaien. Maar in de kostprijs berekening moet je wel alles mee nemen! Dus ook een reële vergoeding eigen arbeid.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.