Home

Achtergrond 149 x bekeken

HZPC betaalt €36,38 voor pootgoed

Handelshuis HZPC betaalt voor het pootgoed van oogst 2007 gemiddeld €36,38 per 100 kilo, inclusief kwekersafdracht en exclusief btw.

Daarnaast betaalt HZPC gemiddeld €2,17 per 100 kilo aan vergoedingen voor bewaring en opzakken. Deze pootgoedprijs is een record, zegt financieel manager Jan Hoogenboom. “Het areaal was vorig jaar iets kleiner dan het jaar er voor. Bovendien is van de oogst van 2007 meer pootgoed afgekeurd, waardoor krapte in de markt ontstond.”

De afzet verliep erg goed, zegt Hoogenboom. “Het areaal van het ras Spunta was kleiner in Europa. Terwijl Noord-Afrika en het Midden-Oosten meer Spunta vroegen. Dat heeft de prijs beïnvloed. We hebben Spunta vanwege de hoge prijs buiten het egalisatiesysteem gehouden (waarbij de uitbetaling over alle rassen wordt verdeeld, red). Het ras heeft wel voor 5 procent bijgedragen aan de prijsvorming van de andere rassen.”

Het pootgoed heeft in Zuid- en Oost-Europa even veel opgebracht als het jaar er voor. Hoogenboom: “Maar dat was al een beste prijs.”

Of registreer je om te kunnen reageren.