Home

Achtergrond 186 x bekeken 6 reacties

Gratis Europees schoolfruit komt dichtbij

Brussel wil volgend jaar 90 miljoen euro vrijmaken opdat scholen in de Europese Unie gratis fruit uit kunnen delen aan hun leerlingen. De lidstaten, die al sinds 2004 praten over schoolfruit, moeten een zelfde bedrag bijleggen om de financiering rond te krijgen.

Arme regio's hoeven van de Europese Commissie slechts 25 procent te betalen, meldden bronnen in Brussel.

Het schoolfruitprogramma is bedoeld om obesitas (overgewicht) bij jonge kinderen tegen te gaan. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, hoopt dat jonge consumenten groente en fruit leren waarderen en het meer en vaker gaan eten. Momenteel lijdt 27 procent van de mannen en 38 procent van de vrouwen in de EU aan overgewicht, onder wie 22 miljoen kinderen.

In de EU halen maar heel weinig kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 400 gram fruit en groente. Door het vele zout, de suiker en het vet worden kinderen steeds zwaarlijviger. In Spanje, Portugal en Italië is nu al bijna een op de drie kinderen te zwaar.

Veel scholen, ook in Nederland, delen fruit uit maar dat is niet altijd gratis voor de ouders. Bovendien hebben scholen in veel Oost-Europese EU-landen nog geen fruitprogramma's.

Brussel hoopt de eerste gratis appels en sinaasappels uit te kunnen delen in het schooljaar 2009/2010. Dat is een jaar later dan de EU-ministers van Landbouw aanvankelijk hadden afgesproken. Vooral de hoge kosten waren een probleem. Naar verwachting zal de gehele Commissie op 8 juli instemmen met het voorstel van EU-commissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw).

Het Europees Parlement pleitte er eerder ook al voor dat automaten op scholen vers fruit en groente bieden in plaats van producten met een hoog suikergehalte. De Europarlementariërs willen gekleurde stickers op verpakkingen die aangeven hoe gezond de inhoud is.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  En dan niet te vergeten , een heerlijk glas melk iedere dag , maakt de maaltijd compleet. Kunnen ze beter aan de scholen geven ,dan in het land dumpen.

 • no-profile-image

  wat

  Belachelijk dat de rijke weer voor de arme moeten lappen. Zeer slechte zaak gewoon naar inwoners betalen.

 • no-profile-image

  Annemiek Canjels

  Mooi voorstel en zakelijk interessant voor onze fruitsector. En als we het nu helemaal goed willen doen, stellen we ook eisen aan duurzaamheid, ergo: we gebruiken zoveel mogelijk fruit uit eigen omgeving.

 • no-profile-image

  Boerwnverstand

  Honderd jaar geleden was het advies in Engeland""One apel a day keeps de docter away""Maar dan hebben we het wel over appels van toen of wel oude rassen en biologisch.Als je deze appels vergelijkt met dit schoolfruit dan het je al 7 appels nodig voor de hoeveelheid Calsium en Magnesium wel tien.Maar bijna een kist vol als het om organisch gebonden ijzer gaat.Immers na een hap appel mag deze niet meer bruin worden.
  Mijn voorstel zou zijn verantwoord bio/rauwe melk met oude ras appels met veel ijzer.
  Rauwe melk geeft smaak,enzymen en de
  ADEK-vitamines speciaal voor ADHD kinderen (Sally Fallon)
  Oude appelrassen en appels anno 2008 zijn net als al ons opgepet cosmetisch voedsel symbolisch voor vulmiddelen inplaats van levensmiddelen.
  Plant deze herfst een goede appelboom voor u zelf en de kinderen zodat vitaminepillen aan de boom groeien.
  Daarmee houd u de arts buiten de deur.
  Of een schoolboomplant dag voor dit schoolfruit.

 • no-profile-image

  Johan

  Gratis EU fruit?? 90miljoen betaalt de EU commissie zeker uit eigen zak. Kom laat me even bijkomen van het lachen! De belastingterreur is ongeevenaard hoog in de wereld, EU spant te kroon, onze eigen Regering moet miljarden afstaan aan de EU en nu krijgen we een appeltje terug?

 • no-profile-image

  melkboer

  Het is inderdaad wel fijn dat kinderen op jonge leeftijd vertrouwd raken met voedingsmiddelen uit de schijf van vijf.
  Het is een steun in de rug voor de landbouw en op termijn drukt het de gezondheidskosten. En naar de vorige spreker toe; is toch wel iets te kort door de bocht om zo'n stelling neer te zetten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.