Home

Achtergrond 252 x bekeken

Geldontwaarding is reëel probleem

Ben Bernanke, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, besloot deze week na vergadering met lokale bankiers de rente gelijk te houden.

De 2 procent hoge rente vasthouden bedreigt weliswaar de economische groei enigszins, maar het spook van de inflatie is angstwekkender. In Europa rekenen investeerders ondertussen op een verhoging (met 0,25 procent) van de marginale rentevoet, die momenteel op 4 procent staat. Dat voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank volhoudt dat eenmaal volstaat om de inflatie te beteugelen wordt als bluf opgevat.

Geen wonder. Geldontwaarding is een reëel probleem. Stegen in Nederland de voedselprijzen in de maand mei met 6,3 procent, in de rest van Europa staan de prijzen van op fruit, zuivel en op granen gebaseerde voeding eveneens bloot aan een opwaartse druk. Binnen de ECB bestaat overigens onenigheid over het gevaar van inflatie. De Franse centrale bankiers verklaarden woensdag ervan uit te gaan dat de geldontwaarding daalt naar de 2 procent. In Duitsland gaat men juist uit van een stijgende trend.

De monetaire oplossing is alles behalve eenvoudig: om de economische groei te stimuleren zou de ECB volgens analisten de rente willen verlagen met tenminste een half procentpunt. Ondenkbaar, gezien de sociale kritiek op prijsstijgingen. Aardolie, naast voeding belangrijk voor de inflatie, bleef deze week in prijs vrijwel gelijk. Noordzeeolie voor belevering in augustus gaat voor een kleine 136 dollar per vat over de toonbank.

Deutsche Bank verklaart dat de wereldeconomie ernstig in de problemen komt wanneer olie 200 dollar per vat waard wordt. Een deze week gepubliceerde studie van ABN Amro gaat ervan uit dat de prijzen gaan dalen na 2009, tot ongeveer 50 dollar (32,2 euro) in 2017.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.